Cîțu, despre împrumut: Am ieşit mult ieftin decât într-o perioadă de boom economic la nivel global
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Florin Cîțu
Florin Cîțu
România s-a împrumutat marţi de pe pieţele internaţionale cu 3,3 miliarde de dolari la dobânzi mai bune decât într-o perioadă de boom economic la nivel global, a afirmat, miercuri, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, într-o conferinţă de specialitate.

"Nu aş vrea să încheiem fără a vorbi de succesul pe care l-a avut iarăşi România ieri pe pieţele internaţionale, de unde a împrumutat la 10 şi la 30 de ani 3,3 miliarde de dolari. Am mers pe această piaţă din mai multe raţiuni. Nu am mai ieşit pe piaţa de dolari din 2018 şi vă spun că am ieşit mult, mult ieftin decât într-o perioadă de boom economic la nivel global. Deci, am reuşit iarăşi să avem dobânzi mai bune. De ce am spus acest lucru? Pentru că revin la creşterea economică şi la ce se va întâmpla după acest an. Acest succes pe piaţa internaţională - şi acum şi acum o lună şi ceva - arată clar că investitorii au încredere în această economie, au încredere în Guvern, au încredere în relaţia Guvern - sector privat, au încredere în cetăţenii României, au încredere în acest ecosistem pe care l-am creat noi astăzi aici. Faptul că ne împrumută sume importante pentru a finanţa un deficit care se construieşte pe investiţii arată clar acest lucru. De aceea, nu sunt doar eu optimist, sunt şi investitorii pentru că acolo sunt bani privaţi", a susţinut Cîţu, la videoconferinţa Profit Financial Forum "Finanţăm repornirea economiei".

Un nou faliment în asigurările din România

Întrebat despre Fondul Român de Investiţii (FRI) şi despre Banca Naţională de Dezvoltare (BND), el a afimat că sunt două tipuri de vehicule tranzitorii.

"Sunt două tipuri de vehicule, fondul de investiţii şi banca pentru dezvoltare. Le-aş vedea tranzitorii. Aş vedea Fondul de Investiţii ca un vehicul tranzitoriu... E adevărat că în România finanţarea se face prin sistemul financiar-bancar, suntem astăzi aici, dar peste ocean vedem că formula de succes pentru start-up-uri şi pentru foarte multe companii este prin equity investment, deci prin piaţa de capital, ceea ce e un lucru diferit. Este o strategie de a ajuta pe termen scurt relansarea acestui sector, de a schimba puţin lucrurile în economie şi de a oferi o sursă alternativă de finanţare pentru companii. În direcţia asta aş merge. Nu este o contradicţie în termeni, pentru că există programe şi în Statele Unite de finanţare pentru companii mici şi mijlocii direct de la buget. Bineînţeles, criteriile sunt cam aceleaşi pe care le vedem în sectorul privat", a declarat Florin Cîţu.

În ceea ce priveşte Banca de Dezvoltare, el a menţionat că aceasta intră în concepţia de reorganizare a tuturor instituţiilor financiar-bancare pe care le are statul.

"România este cam singura, şi aşa am pierdut trenul cu fondurile Juncker. Sunt fonduri care vin din Uniunea Europeană special prin aceste instituţii. Noi nu aveam o instituţie în România care să aibă criteriile pe care le cerea Uniunea Europeană şi a fost o decizie de a avea această instituţie. Şi mai mult, de fiecare dată când vrem să facem un proiect ne ducem către BERD şi către BEI. Dacă am avea o instituţie locală prin care poţi să faci astfel de proiecte ar fi mai uşor. Acesta este scopul pentru banca de dezvoltare", a spus Florin Cîţu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel