Christine Lagarde a cerut să fie luată în considerare emiterea de "coronabonduri"
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Christine Lagarde
Christine Lagarde
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a cerut miniştrilor de Finanţe din zona euro, în timpul videoconferinţei de marţi seara, să ia în considerare cu seriozitate emiterea unică de ''coronabonds'', pentru a sprijini eforturile de limitare a impactului economic al pandemiei de coronavirus (COVID-19), au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat în favoarea aşa numitor ''coronabonds'', obligaţiuni emise în comun de guvernele din zona euro, pentru a ajuta la combaterea crizei provocate de pandemie.

"Ea a spus că ar trebui să ne gândim cu seriozitate la asta, pe lângă folosirea Mecanismului european de stabilitate (ESM - fondul de salvare al zonei euro). La acest nivel Eurogrupul nu a discutat despre mutualizarea datoriei", a declarat un oficial implicat în negocieri.

Plata ratelor la bănci. Florin Cîțu propune o amânare de până la 9 luni

Acesta a adăugat că oficialul BCE nu a prezentat detalii privind procesul de emitere sau suma care ar urma să fie obţinută.

Un al doilea oficial a confirmat că Lagarde a prezentat ideea, dar aceasta a fost respinsă de Germania, Olanda şi alte state nordice - partizane ale disciplinei financiare.

Şeful BCE a specificat clar că va fi o emisiune unică de obligaţiuni corona, susţine sursa.

Miniştrii de Finanţe din zona euro şi-au exprimat în schimb sprijinul pentru posibilitatea ca ESM să extindă împrumuturile preventive către statele membre care au nevoie de finanţare suplimentară.

Banca Centrală Europeană (BCE) a lansat un pachet de măsuri de stimulare pentru a ajuta economia zonei euro să facă faţă şocului provocat de epidemie, relaxând şi mai mult politica sa monetară deja ultra-relaxată, majorând programul de achiziţii de active cu încă 120 de miliarde de euro şi oferind credite de urgenţă pentru bănci, menţinând în acelaşi timp ratele dobânzilor nemodificate.

Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat un program de achiziţii pentru dsprijinirea economiei, în valoare totală de 750 de miliarde de euro, care vor fi efectuate până la sfârşitul acestui an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel