Chinezii nu mai au scăpare. Nu se mai pot ascunde nicăieri
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Te identifică imediat
Te identifică imediat
În condițiile în care supravegherea de masă este bine ancorată în China, un grup de cercetători au dezvoltat altă inovație. Este vorba de o camera de 500 megapixeli, cuplată la o inteligență artificială. Astfel, acest dispozitiv va putea identifica fără dificultate un individ printre zeci de mii.

Potrivit unui articol din Global Times, super camera în discuție a fost creată de oamenii de știință ai Universității Fudan, din Shanghai. Creatorii susțin că aparatul lor va fi de cinci ori mai puternică decât ochiul uman. În plus, dispozitivul va fi dotat cu o inteligență artificială capabilă să analizeze datele faciale pornind de la o bază de informații pusă la dispoziția ei.

Prin urmare, chipurile persoanelor care participă la o mare adunare, precum un eveniment pe un stadion sau dintr-o sală de spectacole, pot fi ușor identificate. Aparatul ar putea fi însă folosit și de armată. Concret, ar fi vorba de integrarea camerei într-un program derulat de ministerul Apărării la nivelul întregii țări.

Invenția vine în contextul în care autoritățile de la Beijing și-au propus ca, până în 2020, să instaleze suplimentar 450 de milioane de camere de supraveghere. În plus, manifestațiile de la Hong Kong, care durează deja de câteva săptămâni, pot grăbi adoptarea noii tehnologii. Unul dintre obiectivele Guvernului chinez este de a face o triere între cetățenii ”buni” și cei ”mai puțin buni”.

Citește și Vestele antiglonț ale militarilor chinezi i-au amuzat pe occidentali

Nu trebuie uitat, de asemenea, că funcționează deja un sistem de punctare a cetățenilor. Și sunt deja aproape 23 de milioane de chinezi cărora li s-a interzis să călătorească peste hotare din cauza notei lor sociale proaste. Un calificativ care contează la admiterea în învățământul superior sau la angajarea unui credit bancar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel