China se teme că OMS va descoperi ADEVĂRUL? Panică la Beijing
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Este ca o operațiune de cosmetizare
Este ca o operațiune de cosmetizare
Cu câteva zile înainte ca o echipă internațională a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) să demaree o amplă anchetă menită să stabilească originea noului coronavirus, liderii Partidului Comunist chinez s-au felicitat pentru succesul lor "pur și simplu extraordinar" înregistrat în lupta împotriva epidemiei de COVID-19.

Trebuie amintit că autoritățile de la Beijing sunt amplu criticate atât în China, cât şi în străinătate pentru modul în care au gestionat momentul apariţiei virusului în oraşul Wuhan, la sfârşitul anului 2019. Comitetul Central al Partidului Comunist chinez a lăudat "rolul decisiv" pe care l-a jucat în faţa "riscurilor şi provocărilor rare din acest an", "alegând o abordare pe termen lung... ce a permis o victorie glorioasă extrem de extraordinară în acest an extrem de neobişnuit", potrivit agenţiei de presă Xinhua.

China susţine că a reuşit în câteva luni să scape aproape în totalitate de virus, graţie unei politici de carantină extrem de severă pentru toate oraşele afectate, reuşind în acelaşi timp să fie singura mare ţară din lume care a continuat să aibă creştere economică în acest an. Însă China este acuzată că a ascuns la început apariţia virusului, ceea ce a permis ca noul coronavirus să se răspândească în întreaga lume.

La nivel naţional, cel puţin opt persoane care au criticat politica guvernamentală de la începutul crizei au fost pedepsite sub o formă sau alta. Un jurnalist chinez, Zhang Zhan, ale cărui reportaje din Wuhan, făcute la începutul anului, înfăţişau haosul din primele săptămâni, a fost arestat şi va fi judecat luni.

Citește și Reacții adverse ale vaccinului anti-COVID-19 adus în România

Această laudă de sine a autorităţilor chineze precede sosirea în ţară a unei echipe a OMS, care se va deplasa îndeosebi la Wuhan, pentru a ancheta originile virusului, şi pentru a încerca să înţeleagă mecanismele transmiterii de la animal la om. După cum a explicat în această săptămână unul dintre experţi pentru AFP, această anchetă nu are ca obiectiv "învinovăţirea unei ţări sau a unei autorităţi", ci "înţelegerea a ceea ce s-a întâmplat pentru a evita să se repete în viitor".

Recent, Beijingul a încercat să pună sub semnul întrebării originile virusului. "Toate probele disponibile arată că coronavirusul nu a apărut la Wuhan, în China centrală", scria recent Cotidianul Poporului pe site-ul său de Facebook, fără a da alte detalii. Totodată, China practică de o lună "o diplomaţie a generozităţii", promiţând să pună la dispoziţie vaccinul produs local cu ţările în curs de dezvoltare şi furnizând măşti şi alte materiale de protecţie statelor care au nevoie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel