China IMPUNE restricții împotriva diplomaților AMERICANI
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Beijing, mesaj IMPORTANT pentru Joe Biden
Beijing, mesaj IMPORTANT pentru Joe Biden
China a anunţat vineri că impune restricţii împotriva diplomaţilor americani prezenţi pe teritoriul ţării, inclusiv la Hong Kong, "în numele reciprocităţii", după măsuri luate de SUA la începutul lunii, informează AFP.

Beijingul nu a precizat natura acestor constrângeri, însă recent Washingtonul a impus împotriva corpului diplomatic chinez restricţii precum obligativitatea de a cere o autorizaţie pentru a se putea deplasa la universităţi sau a se întâlni cu parlamentari locali.

Evenimentele culturale cu mai mult de 50 de persoane, organizate de misiunile diplomatice chineze în afara clădirilor lor oficiale din SUA trebuie de acum de asemenea să primească undă verde din partea autorităţilor americane.

Administraţia Trump a anunţat că a luat aceste măsuri pentru că diplomaţii săi sunt victime în China ale unor restricţii de acces la persoane utile pentru înţelegerea mizelor locale.

Trump, despre Kim Jong-Un: Și-a ucis unchiul şi i-a pus trupul pe scări

"Aceste acţiuni americane au încălcat grav legislaţia internaţională şi normele fundamentale ale relaţiilor internaţionale", a denunţat vineri seara, într-un comunicat, Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez.

"China a publicat recent o notă diplomatică ce impune, în numele reciprocităţii, restricţii pentru activităţile ambasadelor şi consulatelor americane în China, inclusiv pentru consulatul american din Hong Kong şi personalul său", a subliniat acesta.

Această decizie intervine pe fondul unei puternice deteriorări a relaţiilor dintre China şi SUA, rivale în domeniile economic şi tehnologic, şi care sunt în opoziţie în mai multe chestiuni, precum Hong Kong, drepturile omului, tehnologiile şi mai ales criza coronavirusului.

"Îndemnăm încă o dată SUA să-şi corecteze imediat eroarea şi să suprime restricţiile iraţionale impuse împotriva activităţilor ambasadei Chinei şi personalului său în SUA. China va răspunde cu reciprocitate la acţiunile SUA", a avertizat Zhao Lijian.

Această confruntare între primele două puteri mondiale a luat în iulie alura unui nou Război Rece, cu închiderea forţată a consulatului Chinei la Houston, pe fondul unor acuzaţii de spionaj.

China a ripostat ordonând, la câteva zile distanţă, consulatului SUA din Chengdu (sud-vest) să-şi închidă la rândul său porţile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...


pixel