Urmărește dezbaterea live

China și Rusia vor să răstoarne lumea! Xi Jinping s-a dus la Moscova
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Înpreună, dar totuși separați
Înpreună, dar totuși separați
Președintele Xi Jinping se află la Moscova, a opta vizită pe care liderul chinez o efectuează în Rusia începând din 2013. Nicăieri nu a mers atât de des. Primit la Kremlin de Vladimir Putin, el l-a catalogat omologul său de la Moscova drept unul dintre cei mai apropiați prieteni.

Xi Jinping a venit în Rusia pentru câteva zile însoțit de o impresionantă delegație de politicieni și oameni de afaceri, circa 1000 de oameni. Marea majoritate vor participa la lucrările Forumului economic internațional de la Sankt-Petersburg, un fel de Davos al Rusiei, eveniment anual ignorat în ultimii patru ani de Occident.

Înainte însă de a pleca spre capitala de nord a Rusiei, cum este supranumit orașul de pe Neva, Xi Jinping și gazda lui, Vladimir Putin au stat de vorbă. Mult. La finalul discuțiilor, cei doi șefi de stat au semnat o declarație comună, afirmând, totodată, voința țărilor lor de a consolida stabilitatea strategică a lumii. Conștienți de faptul că securitatea internațională actuală se confruntă cu provocări dintre cele mai serioase, China și Rusia intenționează să aprofundeze încrederea reciprocă strategică și să întărească relațiile de colaborare, ca o garanție a stabilității regionale și mondiale.

Citind printre rânduri

Declarația comună arată, de asemenea, că Beijing și Moscova au luat act de tentativele extrem de periculoase lansate de unele țări cu scopul de a distruge sau adapta în profitul lor sistemul de control al armelor și procesul de neproliferare a armelor de distrugere în masă, în funcție de avantajele lor geopolitice sau comerciale.

Descifrând limbajul de lemn al declarației comune, analiștii au întrevăzut dorința clară a Chinei și Rusia de a lupta împreună împotriva a ceea ce ei consideră a fi expansiunea Statelor Unite în lume. Aflată în plin conflict comercial cu SUA, China are nevoie, în opinia experților, de garanția că Rusia îi va sta alături indiferent de evoluția evenimentelor. Strivită de sancțiunile internaționale, în vigoare de mai bine de patru ani și care devin tot mai apăsătoare, Rusia are, la rândul ei, nevoie de un aliat, de un colac de salvare pentru economia ei aproape în colaps.

Citește și Rușii cântăresc mai mult decât vor SUA, în războiul cu China

Altfel spus, prietenia dintre cele două puteri nucleare este mai degrabă conjuncturală decât sinceră. Dar tocmai de aceea este periculoasă. În spatele ușilor închise, Xi Jinping și Vladimir Putin au abordat numeroase subiecte și este de presupus, cu destulă certitudine, că printre temele ridicate s-a numărat și cooperarea pe linie militară. Ceea ce ar trebui, cu siguranță să sperie, având în vedere în special ultimele reușite ale Beijingului pe linie de cucerire a cosmosulu. Nu întâmplător experții americani susțin că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, războaiele se vor muta de pe pământ în aer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel