China a detronat SUA. Americanii și-au cam pierdut din FARMEC
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
China și SUA, mereu în competiție
China și SUA, mereu în competiție
La sfârșitul anului 2020, ”anul pandemiei”, volumul total al investițiilor străine directe, adică investițiile în întreprinderi din orice sector al economiei din afara țării investitorului, a scăzut cu 42% - de la 1.489 trilioane dolari la 859 miliarde dolari, rezultă din raportul Conferinței ONU pentru comerț și dezvoltare (UNCTAD).

În același timp, China a atras cea mai mare investiție directă din alte țări - comparativ cu 2019 -, volumul acestora sporind cu 4%, la 163 miliarde de dolari. Ca urmare, China a devenit principala „destinație pentru investiții” a lumii, în defavoarea Statelor Unite, unde volumul investițiilor străine directe în economie a scăzut de aproape două ori - la 134 miliarde dolari, notează UNCTAD. Astfel, notează Forbes, China a detronat Statele Unite din poziția de lider în ceea ce privește investițiile străine directe atrase pentru prima dată în istorie.

BBC precizează, la rândul său, notează că fluxul de investiții străine directe în economia SUA a atins un maxim în 2016 (472 miliarde de dolari), dar, de atunci, a rămas pe un trend descendent.  Investițiile străine directe în China au fost de 134 miliarde de dolari în 2016.

Potrivit UNCTAD, cel mai mare declin al investițiilor străine directe în 2020 a fost observat în economiile avansate (cu 69%) și în țările europene (cu peste 100%, față de intrarea de 344 miliarde de dolari înregistrată în 2019, experții au înregistrat o retragere de 4 miliarde de dolari) ... 

Citește și Ministrul Energiei: Avem o mare PROBLEMĂ la centrala de la Cernavodă

Raportul UNCTAD notează, de asemenea, că volumul total al proiectelor ecologice în țările cu economii în tranziție s-a ridicat la 19 miliarde dolari în 2020, în scădere cu 60% față de anul precedent, până la cel mai scăzut nivel înregistrat. În același timp, declinul a fost deosebit de puternic în Kazahstan (-86%) și Rusia (-68%). Volumul total al proiectelor ecologice din lume a scăzut cu 35% la sfârșitul anului 2020, până la 547 miliarde de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel