Roverul chinezilor de pe Marte stabilește un nou record
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
China a anunțat că roverul său Zhu Rong a parcurs 450 de metri pe Marte
China a anunțat că roverul său Zhu Rong a parcurs 450 de metri pe Marte
Roverul chinez Zhu Rong aflat pe Marte a parcurs 450 de metri pe suprafaţa "planetei roşii", a anunţat joi Centrul pentru explorare selenară şi spaţială din cadrul Administraţiei Spaţiale Naţionale din China (CNSA), informează Xinhua.

De la momentul atingerii suprafaţei planetei Marte, roverul s-a deplasat spre sud în vederea desfăşurării unor activităţi de explorare.

Camera de luat vederi instalată pe rover realizează în fiecare zi fotografii cu peisajul marţian, notează Xinhua. Cel mai recent, aceasta a surprins imagini care prezintă partea din spate şi paraşuta modulului de asolizare, de la o distanţă de 30 de metri.

Joi s-au împlinit 60 de zile marţiene de când Zhurong operează pe suprafaţa planetei Marte. O zi marţiană este cu aproximativ 40 de minute mai lungă decât o zi pe Pământ.

China: S-a aflat cauza balansului turnului din Shenzen

China a lansat la 23 iulie 2020 misiunea Tianwen-1, care s-a plasat cu succes pe orbita planetei Marte în februarie, după o călătorie de aproape şapte luni. Aceasta a inclus trei elemente: o sondă orbitală (care rămâne pe orbita lui Marte), un modul de asolizare şi roverul autonom Zhurong.

Modulul care transporta roverul a asolizat în partea de sud a zonei Utopia Planitia, o vastă câmpie din emisfera nordică a planetei Marte, la 15 mai.

Misiunea roverului Zhurong (zeul focului, în mitologia chineză) este de a studia suprafaţa planetei Marte şi atmosfera acesteia şi de a căuta urme de viaţă din trecutul planetei.

Tianwen-1 este unul dintre cele trei vehicule spaţiale care au ajuns pe orbita planetei Marte în februarie 2021. Roverul american Perseverance a asolizat pe 18 februarie într-o depresiune geologică uriaşă, denumită Jezero Crater, la o distanţă de peste 2.000 de kilometri în raport cu Utopia Planitia. Hope, al treilea vehicul spaţial care a ajuns pe o orbită marţiană în luna februarie, nu a fost conceput pentru a asoliza. Lansat de Emiratele Arabe Unite, Hope orbitează planeta Marte, colectând date ştiinţifice despre atmosfera şi condiţiile meteorologice marţiene.

Perseverance şi Zhurong sunt două dintre cele trei rovere robotizate care funcţionează în prezent pe Marte. Cel de-al treilea este roverul american Curiosity, care a asolizat pe "planeta roşie" în 2012.

InSight, un vehicul spaţial dezvoltat de NASA şi care a ajuns pe Marte în anul 2018, cu misiunea de a studia structura tectonica a acesteia, este un modul staţionar. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel