Vaccin anti COVID-19. Cele mai frecvente reacții adverse
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Comisia Europeană s-a hotărât în privința vaccinurilor
Comisia Europeană s-a hotărât în privința vaccinurilor
Experții spun că este normal să simțiți un oarecare disconfort după vaccinul anti COVID-19, indiferent de producător.

Odată ce un vaccin intră în braț, fluxul de sânge crește și celulele imune se reped la fața locului. Acest lucru poate duce la durere la locul injectării - cel mai frecvent efect secundar al tuturor vaccinurilor.

Reacția este mai frecventă după vaccinurile Pfizer și Moderna decât Johnson & Johnson. Mai puțin de 50% dintre participanții la studiul clinic Johnson & Johnson au raportat durere la locul injectării, comparativ cu 92% dintre participanții la Moderna și 84% dintre participanții la Pfizer, notează Business Insider.

Când sistemul nostru imunitar detectează ingredientele unui vaccin, eliberează și substanțe chimice inflamatorii pentru a ne proteja. De aceea, oamenii pot dezvolta febră, dureri musculare, oboseală sau dureri de cap la scurt timp după lovituri.

Oboseala a fost al doilea efect secundar cel mai frecvent în studiile Moderna și Pfizer. Aproape 69% dintre participanții la Moderna și 63% dintre participanții la Pfizer au raportat acest lucru.

Dar durerile de cap au fost puțin mai frecvente decât oboseala în rândul participanților la Johnson & Johnson: 39% au raportat dureri de cap, comparativ cu 38% care au raportat oboseală.

Oboseala și durerile de cap sunt mai frecvente după doza a doua

SUA au publicat luni un raport care a examinat efectele secundare ale mai mult de 1,9 milioane de americani care au primit ambele doze de vaccinuri Pfizer sau Moderna.

În general, efectele secundare au fost puțin mai frecvente după ambele doze Moderna decât cele două ale Pfizer. Și efectele secundare generale au fost mai numeroase și severe după a doua doză a oricărui vaccin.

Durerea la locul injectării a crescut de la 68% după doza unu a oricărui vaccin la 72% după doza a doua. Oboseala a crescut de la 31% la 54% de la prima la a doua doză, în timp ce durerile de cap au crescut de la 26% la 47%.

Citește și: Anunțul Agenției Europeane a Medicamentului privind AstraZeneca

Aproape 82% dintre pacienții care au primit Moderna au raportat o reacție la locul injectării - durere, roșeață, mâncărime sau umflături - după a doua doză, în timp ce 69% dintre cei care au primit Pfizer au spus același lucru. În plus, 60% dintre pacienții Moderna au raportat oboseală și 53% au raportat dureri de cap după doza a doua. După a doua doză de vaccinare cu Pfizer, 48% dintre pacienții care au primit vaccin au raportat oboseală și 40% au raportat dureri de cap.

Durerile musculare și febra sunt mai frecvente decât problemele gastro-intestinale

În toate cele trei studii, durerea musculară a fost al patrulea efect secundar cel mai frecvent.

În studiul Moderna, 60% dintre participanți au avut dureri musculare, în timp ce 38% dintre participanții la studiul Pfizer au raportat simptomul. Aproximativ o treime din participanții la studiul Johnson & Johnson au raportat și dureri musculare.

Frisoanele au fost mai puțin frecvente, dar nu rare: 43% dintre persoanele din studiul Moderna au raportat frisoane și 32% dintre participanții la Pfizer. Doar 2% dintre participanții la Johnson & Johnson au simțit acest efect. Atât în ​​studiile Pfizer, cât și în cele ale lui Moderna, 15% dintre participanți au raportat febră, comparativ cu 9% în studiul Johnson & Johnson.
În cea mai mare parte, problemele gastro-intestinale, cum ar fi greața, vărsăturile și diareea, nu au fost asociate în mod obișnuit cu serurile de la Pfizer sau Moderna, dar aproximativ 14% dintre participanții la studiul Johnson & Johnson au raportat greață.

Efectele secundare au fost trecătoare în toate cele trei studii

Majoritatea participanților la studiul Moderna au spus că efectele lor secundare au început în ziua în care au fostvaccinați și au durat două zile după fiecare doză. În medie, cei care au primit serul Pfizer au experimentat, de asemenea, efecte secundare la una sau două zile după vaccinare, reacția durând de obicei doar o zi.

Participanții la studiul Johnson & Johnson au văzut reacții adverse în decurs de două zile de la injectare. În medie, oboseala, durerile de cap și durerile musculare au durat două zile, în timp ce greața și febra au durat o zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel