Ceaiul milionarilor. Un kilogram costă cât o locuință luxoasă
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
În 2002, un cumpărător cu dare de mână a plătit aproape 28.000 de dolari pentru doar 20 de grame din legendarul ceai Da Hong Pao din China. Asta înseamnă că un kilogram de ceai, provenit din aceea producție, costă aproximativ 1,4 milioane de dolari.

Având originea în districtul Tianxin, Munții Wuyi, Fujian, China, Da Hong Pao are un parfum unic de orhidee, iar prețul plătit în 2002 pentru un lot special de ceai Da Hong Pao rămâne un record. ”Are un preț pentru un împărat și are inima lui Buddha”, spune Xiao Hui, un producător de ceai din Wuyishan.

Deși vânzarea în cauză a fost una specială, prețul ceaiului Da Hong Pao poate ajunge la niveluri prohibitive, chiar și de 600.000 de dolari pe kilogram.

„Hong Pao, cel original este atât de scump, întrucât nu mai există decât foarte puțini arbori de ceai autentici”, a explicat maestrul local al ceaiului, Xiangning Wu. „Versiunile antice sunt foarte valoroase, aproape neprețuite”.

Totuși, în regiunea Wuyishan, poți găsi ceai din soiul Da Hong Pao la prețuri mai accesibile, de aproximativ 100 de dolari pe kilogram, iar calitatea ceaiului este apropiată de cel provenit din arborii originali.

Care ar fi cele mai scumpe ceaiuri de pe planetă

1. Ceaiul Da Hong Pao (1,2 milioane de dolari/kilogram) își găsește rădăcinile în dinastia Ming și este unul dintre cele mai prețioase ceaiuri negre de pe planetă. Cunoscut și sub numele de ceai Big Red Robe, acest ceai chinezesc întruchipează caracteristicile Munților Wuyi unde este cultivat. Are un corp stratificat cu note de arome de pământ și de minerale. Se prepară într-o nuanță roșie intensă și are un postgust viu.

Ceaiul rar este atât de scump în mare măsură, deoarece frunzele sunt recoltate de la plante care au crescut timp de mai bine de 300 de ani pe munte. Majoritatea acestor plante vechi au produs ultima dată frunze de Da Hong Pao în 2005. Rezultatul este că frunzele uscate din aceste plante antice ajung la prețuri astronomice.

2. Ceaiul Panda Dung - 70.000 de dolari pe kilogram

Ceaiul Panda Dung este versiunea ceaiului de kopi luwak - o cafea făcută din excrementele pisicilor civet, din Indonezia. Aceste frunze speciale de ceai sunt fertilizate folosind excrementele urșilor panda. Ceaiul pu-erh este benefic pentru sănătate, deoarece urșii panda absorb doar aproximativ 30% din substanțele nutritive din dieta lor. Producătorii cred că restul de 70% din substanțele nutritive - inclusiv aminoacizii și polifenolii - ajung în excrementele urșilor panda, producând un îngrășământ foarte nutritiv pentru plantele de ceai.

Ceaiul Panda Dung are arome de nuci și de malț. Ceaiul po-poo pu-erh ar trebui să inspire iubitorii de ceai care se bucură de arome bogate, care se succed în mod plăcut.

3. Plicuri de ceai cu diamante PG Tips - 15.000 de dolari pentru un pliculeț de ceai

PG Tips este o companie britanică de ceai cunoscută pentru ofertele sale gustoase de ceai. În 2005, pentru a sărbători 75 de ani de la înființare, compania de ceai a lansat un ceai Darjeeling într-o pungă de ceai incrustată cu diamante. Pliculețul conținea 280 de diamante de 2,56 carate și un lanț delicat din aur alb pentru ca ceaiul să fie ușor de infuzat.

Geanta a fost făcută de Boodles și a fost folosită pentru a strânge fonduri pentru Spitalul de Copii Royal Manchester. Punga de ceai conține frunze de ceai cultivate la ferma de ceai Makaibari din India.

5. Ceaiul Pu'erh, China - 10.000 de dolari pe kilogram

Inventat în secolul al XVIII-lea, ceaiul Pu'erh este considerat cel mai vechi, cel mai rafinat și unul dintre cele mai scumpe ceaiuri vândute la un preț de aproximativ 10.000 de dolari pe kilogram.  

Acest ceai este cultivat mai ales în provincia Yunnan din sud-vestul Chinei, unii dintre copaci având o vechime de mii de ani. Procesul de fermentare microbiană este utilizat pentru fermentarea frunzelor de ceai. Conform legendei, multe războaie au fost purtate din cauza acestui ceai în istoria Chinei.

4. Ceaiul Tieguanyin - 3.000 dolari pe kilogram

Teguanyin este un tip de ceai cunoscut sub numele de ceai Oolong. Este un ceai semi-oxidat și care poate varia ca aromă, în funcție de locul și modul în care este produs.

Acest ceai își trage numele de la zeitatea budistă cunoscută sub numele de Zeița de Fier a Milostivirii.

Ceaiul provine din provincia Fujian și poate fi infuzat de mai multe ori fără a dezvolta arome amare.

De unde provine ceaiul din ceașca ta. Marile țări producătoare

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel