Ce trebuie să știm despre asigurări. De ce să îți faci una
Autor: Anca Mihailov
Data publicării:
Asigurările sunt un instrument important pentru oricine
Asigurările sunt un instrument important pentru oricine
Sistemul de asigurări are la bază aceleași principii, din punct de vedere contractual, dar fiecare tip de asigurare are particularități proprii. În primul rând, există diferențe între asigurările obligatorii și cele suplimentare/facultative. Astfel, suntem obligați să plătim anumite asigurări – cum ar fi RCA -, dar putem opta, suplimentar, pentru asigurări de sănătate, de viață, pentru bunurile noastre sau pentru locuință, dacă dorim să avem un ajutor în plus, atunci când se întâmplă ceva nedorit.

Asigurarea, la modul general, se poate defini a forma de protecție bazată pe un contract, între o persoană fizică sau juridică și asigurator. Prin acest contract, una dintre părți devine asigurat, cedând anumite riscuri unei persoane juridice – respectiv asiguratorul - și plătind către acesta din urmă o sumă de bani, denumită „primă de asigurare”. Obligațiile asiguratorului, prin contract, presupun ca acesta să plătească asiguratului despăgubiri, dacă au loc evenimente care au fost prevăzute în contract. 

Pentru ce sunt bune asigurările

Utilitatea asigurărilor se poate cuantifica atunci când asiguratul beneficiază de despăgubirile de care are nevoie, fie din cauza unor accidente, fie din cauza unor calamități sau a altor situații care produc pagube. Ceea ce rezolvă polița de asigurare este definirea unui set de riscuri și stabilirea unor sume pe care asiguratul o primește, atunci când sănătatea, viața sau bunurile îi sunt afectate de respectivele situații. 

În legatură cu sănătatea, cu activitatea profesională și, în cazul firmelor, cu riscurile privind mărfurile sau activele companiei, asiguratul are beneficii majore dacă transferă riscurile asupra companiilor specializate. Din această nevoie au apărut produsele de asigurare, oferite de companii specializate care preiau un set de riscuri, în schimbul unei sume de bani. Plata primei de asigurare îl pune pe asigurat la adăpost față de problemele cauzate de accidente, îi poate salva firma de unele probleme financiare care ar putea duce la faliment, etc. 

Schimbări pe piața bancară. Produse noi. Totul, din fața calculatorului

Brokerul de asigurări este un specialist care oferă servicii către persoane fizice sau juridice, astfel încât să-și ajute clientul să aleagă cea mai potrivită ofertă, din multitudinea de firme și produse de asigurări de pe piață. Brokerul nu este doar un simplu intermediar, ci și un specialist care oferă servicii de consultanță, cunoscând foarte bine particularitățile pieței, produsele, contextul, tehnica de derulare a asigurărilor. Brokerul este plătit dintr-un comision inclus în prima de asigurare, iar serviciile sale presupun consultanța de specialitate și urmărirea derulării contractului. 

Asigurări de sănătate și de viață

În cazul asigurărilor de sănătate, cheltuielile făcute pe o persoană, în caz de îmbolnăvire, accident (de circulație, de muncă, etc.) asiguratului i se plătesc serviciile medicale contractate. Produsele de asigurare facultativă de sănătate acoperă, de obicei, consultații, spitalizare, investigații medicale și intervenții chirurgicale. Serviciile se decontează integral sau cu anumite deduceri, de către clinicile și spitalele private care au încheiat contracte de colaborare cu asiguratorul. Asigurările private de sănătate pot avea limite maxime de despăgubire, stabilite fie pe durata de un an, fie pe tipurile de servicii acoperite, dar există și produse cu acoperire nelimitată. 

Asigurările de viață sunt produse financiare oferite de companii specializate. Există varianta clasică, cea care facilitează economisirea unor sume de bani, sau cea cu acumulare de capital. În cazul celei clasice, în primul rând, acest tip de asigurare nu presupune acumularea de capital. Asigurarea de viață clasică funcționează pe următorul principiu: prin intermediul unui contract, asiguratorul se obligă să plătească o anumită sumă de bani, în cazul decesului persoanei asigurate. Costul unei polițe de asigurare de viață se numește „primă de asigurare”, aceasta fiind stabilită de asigurator, în funcție de tipul de produs pe care îl alege clientul, a sumei asigurate, a duratei contractului, a riscurilor acoperite, etc. 

În cazul asigurărilor de viață cu acumulare de capital, parte din prima pe care o plătește asiguratul acoperă componenta de protecție, iar o altă parte este investită de compania de asigurări și plătită clientului la finalul perioadei contractuale sau chiar înainte, împreună cu o parte din profitul obținut. Astfel, asigurarea de viață devine și un instrument de economisire a banilor. 

Asigurările auto și pentru locuințe

Pentru șoferi, asigurările auto înseamnă un important sprijin, în cazul producerii unui accident. Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) este metoda de protecție prin care sunt despăgubiți cei prejudiciați în urma unui accident auto, atât pentru daunele autovehiculelor, cât și pentru vătămări corporale, orice fel de pagube aduse proprietatilor unor bunuri avariate, decesul unor persoane implicate în accident. Prin RCA, păgubitul primește în mod obligatoriu despăgubiri pentru daunele suferite. Pentru a-și proteja mașina ta, proprietarul acesteia are nevoie de asigurare CASCO.

În cazul asigurărilor pentru locuințe, cele obligatorii au fost introduse ca măsură de protecție, după ce s-a constatat că frecvența evenimentelor de tipul catastrofelor naturale este în creștere și afectează un număr foarte mare de oameni care ajung la situația de a-și pierde casele și agoniseala de o viață. Pentru a-i proteja pe aceștia și a nu rămâne la mila autorităților, asigurarea obligatorie de locuință oferă o protecție minimă, de bază, în cazul producerii unor inundații, alunecări de teren sau cutremur. Prima de asigurare obligatorie pentru locuință este foarte mică: 10 euro, respectiv 20 de euro pe an, pentru o despăgubire maximă de 20.000 de euro, bani care pot fi utilizați pentru a repara cel puțin o parte din prejudiciul cauzat de calamitate. Potrivit legii, cei care nu și-au încheiat asigurarea obligatorie nu vor beneficia de ajutor din partea autorităților, în cazul producerii unor calamități.

Alte pagube pot fi acoperite de asigurare facultativă - un instrument accesibil tuturor și eficient. O astfel de asigurare facultativă acoperă cele mai frecvente riscuri care pun în pericol locuința și pot afecta bunurile, iar încheierea unui astfel de contract este cea mai ieftină modalitate de protejare a casei și a bunurilor personale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel