Urmărește dezbaterea live

Ce s-a întâmplat cu europenii care au cerut statut de rezident în Marea Britanie
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Ce s-a întâmplat cu europenii care au cerut statut de rezident în Marea Britanie
Ce s-a întâmplat cu europenii care au cerut statut de rezident în Marea Britanie
O proporţie de 97% dintre cetăţenii europeni (din ţările Uniunii Europene, Islanda, Norvegia, Liechtenstein şi Elveţia) care au cerut statut de rezident în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord au primit din partea autorităţilor britanice acordul de a rămâne în această ţară după Brexit, relatează joi agenţia DPA.

Conform noilor date publicate de guvernul de la Londra, peste 4,5 milioane de cereri au fost procesate până pe 31 decembrie, data avută în vedere la calcularea perioadei de şedere anterioară pe baza căreia solicitanţii pot primi statutul de rezident permanent ('settled status') sau de rezident temporar ('pre-settled status').

Aproximativ 54% (circa 2,4 milioane) dintre solicitanţi au primit statutul de rezident permanent, de care pot beneficia persoanele care au trăit în Regatul Unit cel puţin cinci ani. Alţi în jur de 43% (circa 1,9 milioane), care au trăit în această ţară mai puţin de cinci ani, au primit statutul de rezident temporar. Celelalte 3% dintre solicitări au fost respinse sau retrase.

Rusia a redus PREȚUL vaccinului anti-COVID-19 Sputnik V

Termenul-limită pentru depunerea acestor cereri este 30 iunie 2021 pentru cetăţenii europeni care se aflau pe teritoriul Regatului Unit până la 31 decembrie 2020. De asemenea, statutul de rezident temporar poate fi transformat în cel de rezident permanent odată ce solicitantul cumulează cei cinci ani de reşedinţă în Regatul Unit.

Cei mai mulţi solicitanţi ai unui statut de rezident în Regatul Unit sunt polonezi, urmaţi de români, italieni, portughezi şi spanioli.

Odată cu ieşirea Regatului Unit din UE, cetăţenii europeni care doresc să lucreze în această ţară trebuie să solicite o viză prin noul sistem de imigrare bazat pe puncte. Pentru a fi considerat eligibil, solicitantul trebuie să demonstreze că poate vorbi limba engleză la un nivel intermediar B1, are o ofertă de muncă la nivelul de calificare necesar de la un sponsor/angajator autorizat de Home Office şi salariul minim anual oferit de către sponsor/angajator este de 26.500 lire sterline sau egal cu nivelul de salarizare relevant domeniului de activitate (dacă în domeniul de activitate salariul minim anual este mai mare de 26.500 lire sterline).

Noul sistem de imigrare pe bază de puncte nu se aplică turiştilor şi nici cetăţenilor europeni care au obţinut sau urmează să obţină până la 30 iunie 2021 statutul de rezident permanent sau de rezident temporar. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel