CE Oltenia vrea un ajutor de stat. Pentru o plată importantă
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Adaptarea este cuvântul cheie
Adaptarea este cuvântul cheie
Complexul Energetic Oltenia a finalizat un document pe care îl va trimite pentru aprobare Comisiei Europene şi care prevede o schemă de sprijin pentru ca producătorul de energie să-şi poată plăti certificatele de emisii aferente acestui an, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Sorin Boza, directorul general al companiei.

Aceasta după ce, tot joi, el a afirmat într-o conferinţă că anul acesta certificatele de emisii pe care trebuie să le plătească producătorul de energie pe cărbune, pentru emisiile poluante pe care le degajă în atmosferă, sunt de 1,6 miliarde de lei, faţă de 1,45 miliarde de lei anul trecut.

La plecare, el a fost întrebat dacă CE Oltenia va putea plăti aceşti bani şi ce se va întâmpla dacă nu o va face. "Îi vom plăti, pentru că o neplată înseamnă sfârşitul. Vom vedea dacă vom lua din nou un credit. Lucrăm la schema de ajutor, la schema de sprijin. Încă nu avem semnale de la Bruxelles, acum am terminat-o", a precizat Boza.

Totodată, întrebat ce prevede această schemă şi dacă este vorba despre piaţa de capacitate, el a susţinut: "Este un document secret. Piaţa de capacitate nu intră pe schema de ajutor. Nu pot să spun mai multe, este deocamdată un document confidenţial. Ca nicio idee, nu pot să spun nimic. Este un document confidenţial pentru că aşa trebuie să fie momentan. Pentru că acest document conţine multe informaţii care nu trebuie să fie publice".

Citește și Grupul CEZ testează vânzarea a şapte companii din România

De asemenea, întrebat de ce are nevoie CE Oltenia de ajutor de stat, el a răspuns: "Nu este vorba de ajutor de stat, ci de o schemă de sprijin". Schema de sprijin este echivalentul unui acord-cadru prin care poate fi acordat ajutor de stat mai multor companii. În această primăvară, pentru a plăti toate certificatele de emisii aferente anului trecut, CE Oltenia a contractat credite de 500 de milioane de euro de la şase bănci, cu garanţii de stat.

În aprilie, Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei, declara că producătorul de energie pe cărbune ar fi intrat în insolvenţă dacă nu ar fi putut lua creditul pentru plata certificatelor de emisii şi în acest moment compania este foarte vulnerabilă la noi scumpiri ale certificatelor şi la impredictibilitatea pieţei, astfel că Guvernul vrea să notifice la Bruxelles o schemă de sprijin pentru următorii ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel