Urmărește dezbaterea live

Ce nu prevede declarația comună adoptată de Iohannis și Trump?
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
România a ratat niște ocazii?
România a ratat niște ocazii?
Primirea Președintelui României la Casa Albă reprezintă fără doar și poate un moment important pentru parteneriatul strategic dintre România și SUA. România a demonstrat în ultimii 20 de ani că este un partener de maximă importanță și încredere pentru Statele Unite ale Americii, iar Președintele Statelor Unite apreciazîa foarte mult relația cu România, mai ales că țara noastră a fost prima care a alocat 2% din PIB pentru apărare, așa cum ceruse Donald Trump, scrie Ilan Luafer pe pagina lui de Facebook.

Cu ocazia vizitei Președintelui Iohannis in SUA, Președintele Trump cere României să ia o pozție fermă în ceea ce privește “războiul economic “ în care SUA și China sunt implicate în acest moment. În urma acestor cerințe din partea SUA, se semnează acest momorandum ce face referire la tehnologia 5G. Acest memorandum asumat de România devine de maximă importanță pentru SUA din punct de vedere economic și al securității cibernetice în regiune și în lupta economică cu China.

Am remarcat că Președintele Trump este foarte interesat de potențialul României din punct de vedere energetic, atât de centrala nucleară de la Cernavodă, cât și de legea offshore și de Marea Neagră. În timp ce Donald Trump promovează cu “nume și prenume” companiile americane , după cum este și normal în SUA....Președintele american nu știe că în România legea nu permite să rostim “nume și prenume”. Domnule Președinte, aceasta este legislația pe care trebuie să o schimbăm dacă vrem mai multe investiții americane în România. Companiile americane lucrează cu lobbyiști și o legislație simplificată. În România așa ceva se traduce în “trafic de influență” ,ceea ce ține foarte multe investiții americane departe de România.

Eu înțeleg că România este un partener important pentru SUA, iar intr-un parteneriat, ambele părți au de câștigat. Am înțeles că SUA se bucură de foarte multă susținere din partea României și este foarte bine, dar ca să primim și noi ceva în schimb trebuie să cerem și să argumentăm.

Asistăm la încă o ocazie ratată de către România?

O ocazie foarte mare să “cerem și să primim” ceva concret în schimbul susținerii pe care României o oferă în acest moment Statelor Unite pe atâtea fronturi diferite.

Citește și Declarație comună SUA - România: Securitatea energetică este securitate națională

Declarația comună adoptată de Iohannis și Trump nu face referire clară la următoarele două puncte foarte importante pentru toți românii:

1. Ridicarea vizelor pentru cetățenii români prin acceptarea României în “Visa Waiver Program”

După declarația Domnului Președinte Iohannis consider că nu existat o discuție cu argumente în această direcție. Președintele Iohannis treebuie să îl roage pe Președintele Trump să creeze un grup de lucru în Congresul american pentru a susține o derogare în cazul României pentru Viza Waiver program. Suntem foarte aproape de cifrele necesare calilficării, iar toate argumentele în favoarea României pot aduce o asemenea derogare în Congresul american. Până când nu se va crea acest grup de lucru, tot ce auziți sunt povești.

2. Aderarea României la OCDE.

De Statele Unite ale Americii depinde în mare parte aderarea Romaniei la OCDE, aderare ce va contribui semnificativ la creșterea economică a României și la atragerea de noi investiții străine către țară. Domnul Președinte Trump este preocupat de continuarea creșterii economice a României și prin urmare ar trebui să susțină aderarea României la OCDE.

Este important să se bucure toți românii de parteneriatul nostru strategic cu SUA, indiferent dacă acest lucru înseamnă securitate, libera circulație sau relații bilaterale economice și culturale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel