Ce ne oferă băncile, ca alternativă la depozitele la termen
30 iun, 16:53, de  Anca Mihailov
Depozitele bancare sunt cele mai uzuale instrumente financiare la care apelează românii, însă băncile ne pun la dispoziție și alte produse eficiente, pe care ar trebui să le cunoaștem, înainte de a lua o decizie cu privire la plasarea economiilor. Depozitele sunt cele mai populare pentru că sunt și cele mai sigure, fiind garantate de stat, prin Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB), în limita a 100.000 de euro per deponent, per bancă. 
Există și alte variante pentru depozitele din bănci
Există și alte variante pentru depozitele din bănci


Există și câteva dezavantaje ale depozitelor, în special în privința dobânzilor, care în ultimii ani au fost real-negative. Dar există alternative profitabile. Prima recomandare a specialiștilor este aceea de a nu ne pune toate ouăle în același coș, mai ales în cazul celor care au sume mari și vor să aibă atât câștigul garantat, cât și garanții. Există instrumente variate: depozite și conturi de economii, titluri de stat, fonduri de pensii, fonduri de investiții, acțiuni și obligațiuni, imobiliare. Calculele trebuie să fie făcute pe termen lung, astfel încât, pe termen lung, să putem economisi constant minimum 10% pe lună. 

Conturile flexibile de economii și titlurile de stat

Spre deosebire de depozitele la termen, conturile de economii oferă flexibilitate, astfel încât se pot depune și se pot scoate bani oricând, fără să fie percepute penalități. Acestea au dobânzi comparabile cu cele ale depozitelor bancare și comisioane zero, precum conturile de economii pentru copii. Și acestea sunt garantate de FGDB, tot în limita a 100.000 euro pe deponent, per bancă. 

Pentru și mai multă siguranță și un câștig mai mare, se poate investi în titlurile de stat, care reprezintă alternativa cel mai puțin riscantă la depozite. Titlurile de stat sunt garantate de stat și nu se plătește impozit 16% pe venitul obținut din dobanda și câștigul de capital care se platește la câștigul din depozite, conturi de economii, fonduri de investiții și bursă. Un alt avantaj este acela că titlurile pot fi tranzacționate la bursă. 

Achiziții obligațiuni BCE. Decizia aparține Bundesbank

Fondurile de investiții 

Fondurile de investitii (fonduri mutuale) pun la comun banii mai multor investitori și îi investesc pentru a obține câștiguri, iar banii rezultați din investiție se impart proporțional cu deținerile fiecăruia (unități de fond). Randamentul fondurilor de investiții este mare, de peste 8%  la 12 luni, iar fondurile cu risc ridicat au randamente între 18% și 22%. 

Cu toate acestea, performanțele trecute nu reprezintă o garanție pentru performanțe sau pentru randamentele viitoare. Dezavantajul major al acestor fonduri de investiții este acela că nu sunt garantate de stat sau de alt fond de garantare, nici dacă fondul plasează bani tot în depozite, în acest caz sumele nefiind garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar. 

Ce trebuie să știm despre Bursă

În cazul bursei, pentru a cumpăra sau a vinde acțiuni, un investitor trebuie să apeleze la un broker autorizat sau să devină el însuși trader, accesând o platformă de tranzacționare online. Băncile pun toate informațiile necesare la dispoziția celor care vor să investească. După alegerea unei firme de brokeraj, clientul poate apela la un specialist pus la dispoziție de bancă. Al doilea pas este deschiderea unui cont de tranzacționare, la fel de simplu de realizat ca în cazul deschiderii unui cont bancar. Fiecare investitor poate discuta cu brokerul despre planurile legate de investestiții și riscurile pe care fiecare vrea să și le asume. Apoi se alimentează contul cu bani, în funcție de suma pe care dorește fiecare să o investească. 

Principalul sfat pe care specialiștii îl dau investitorilor neexperimentați este cel de a se informa permanent și de a se familiariza cu Bursa, să înțeleagă ce înseamnă indicii bursieri, piețele bursiere locale sau din alte țări. Fiecare client poate apelea la sfaturile brokerului, dacă nu înțelege toate regulile Bursei. Brokerul poate ajuta cu recomandări în legătură cu acțiuni care merită sau nu merită să fie cumparate, însă ideal este ca investitorul să fie cât mai informat în legătură cu fiecare companie la care cumpără acțiuni. Băncile facilitează accesul clienților la tot acest mecanism, inclusiv prin acces online.

Ştiri Recomandate

Ciclonul din Mediterana a lovit Grecia

Furtuna Ianos, ciclonul din Mediterana, a lovit zona din sud-vest-ul Greciei, vineri.

OMV Petrom recunoaște că a redus producția de gaze

Reprezentanţii OMV Petrom confirmă că producţia de gaze a companiei a fost redusă, ca urmare a opririi instalaţiilor...

În 48 de ore TikTok și WeChat vor fi interzise în SUA

TikTok și WeChat vor fi înterzise peste 48 de ore pe teritoriul SUA iar aceste aplicații nu vor mai putea fi...

Covid-19. Este oficial, Anglia a intrat în valul doi

Marea Britanie se află în al doilea val de Covid-19, a anunțat premierul Boris Johnson și a mai adăugat că acest...

Incident la locuința ambasadorului SUA la Moscova

Un vehicul care era condus de un cetățean rus a forțat intrarea în perimetrul reședinței ambasadorului SUA la...

Covid-19. Rusia. Primul medicament vândut în farmacii

Rusia a aprobat primul medicament care va eliberat pe bază de reţetă în farmacii, Coronavir, care urmează aprobării...

CUTREMUR pe plan extern. Lucrurile se complică la granițele României! Iulian Chifu, explicații

Analistul geopolitic Iulian Chifu a vorbit în exclusivitate pentru DCNEWS despre tensiunile dintre Ankara și Atena...

Avertismentul rușilor cu nuanțe de amenințare. Agravarea situației din Marea Neagră

Întreaga responsabilitate în cazul unei posibile agravări a situaţiei în regiunea Mării Negre va reveni Statelor...

Curs valutar | Actualizat la 19-09-2020
EUR flag1 EUR = 4.8582 RON
USD flag1 USD = 4.0972 RON
GBP flag1 GBP = 5.3220 RON
CHF flag1 CHF = 4.5132 RON
AUD flag1 AUD = 2.9944 RON
DKK flag1 DKK = 0.6530 RON
CAD flag1 CAD = 3.1126 RON
HUF flag1 HUF = 0.0135 RON
JPY flag1 JPY = 0.0393 RON
NOK flag1 NOK = 0.4526 RON
SEK flag1 SEK = 0.4667 RON
XAU flag1 XAU = 257.4245 RON
Monede Crypto
1 BTC = 44936.16RON
1 ETH = 1568.78RON
1 LTC = 197.73RON
1 XRP = 1.02RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 2.41% p.a.
ROBOR:
3 luni: 1.96%
6 luni: 2.03%
12 luni: 2.09%
EURIBOR:
3 luni: -0.5010 %
6 luni: -0.4630 %
12 luni: -0.4230 %