Munca de acasă. Ce cheltuieli sunt suportate de angajator. Ce se întâmplă cu plata utilităților
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Munca la domiciliu sau telemunca presupune câteva aspecte care nu sunt prevăzute de nicio lege
Munca la domiciliu sau telemunca presupune câteva aspecte care nu sunt prevăzute de nicio lege
Lucrul de acasă impune în sarcina firmelor anumite cheltuieli prevăzute de lege sau, cel puțin, indicate. În mod cert, este vorba de cele ce presupun transportul acelor materiale necesare telesalariatului sau angajatului ce lucrează de acasă, dar și de altele precum cele pentru serviciile de internet.

Munca de acasă a angajaților obligă firmele să suporte anumite cheltuieli, lucru care este prevăzut de lege.

Firma angajatoare trebuie să suporte cheltuiala legată de transportul materialelor necesare telesalariatului care lucrează de acasă cât și cheltuielile legate de utilizarea internetului.

Un contract de telemuncă trebuie să cuprindă, potrivit Legii nr. 81/2018 (Legea telemuncii): "condițiile în care angajatorul suportă cheltuielile aferente activității în regim de telemuncă". Tot în contract trebuie să figureze și "obligația angajatorului de a asigura transportul la și de la locul desfășurării activității de telemuncă al materialelor pe care telesalariatul le utilizează în activitatea sa", ceea ce înseamnă, de asemenea, o altă cheltuială pentru firmă.

Ghid pentru desfășurarea activităților de telemuncă

Munca la domiciliu nu este un subiect tratat pe larg în Codul muncii. În această lege este prevăzută numai asigurarea transportul materiilor prime și materialelor pe care le utilizează angajatul în activitate, precum și al produselor finite pe care le realizează, notează avocatnet.ro.

"Angajatorul trebuie să definească modalitățile prin care identifică și decontează angajaților, în mod rezonabil, cheltuieli precum cele cu utilitățile, cu abonamentele de internet, energie electrică și altele asemenea", scriu, de exemplu, cei de la KPMG într-un material recent citat de avocatnet.ro. 

Dacă angajații lucrează cu propriile echipamente atunci trebuie semnate acorduri cu firma.

Printre aspectele care nu sunt reglementate în cazul angajaților care lucrează de acasă se numără și achitarea unro facturi de utilități. Nicio lege nu reglementează în ce proporție aceste chltuieli ar trebui suportate de angajatori și nici o încadrare fiscală nu există pentru acestea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel