Ce amenzi riști dacă folosești petarde ilegale
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Nu oricune potate cumpăra și folosi artificii
Nu oricune potate cumpăra și folosi artificii
Deputatul Cătălin Rădulescu a înaintat în toamnă, la Senat, o propunere legislativă care va permite, printre altele, comercializarea petardelor care prezintă risc de incendiii și accidente.

Potrivit legislației în vigoare, doar persoanele cu vârsta de peste 16 ani pot utiliza anumite articole pirotehnice, respectiv doar pe cele ce prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil. Cei ce nu respectă regulile privind deținerea și utilizarea articolelor pirotehnice pot fi sancționați cu amenzi de până la 7.500 de lei.

Conform Legii 126/1995, numai persoanele de peste 16 ani pot deține și utiliza articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil, precum și pe cele destinate utilizării în spații restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul locuințelor, dar și articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut, adică cele care fac parte din categoria 1 și P1.

Mai exact, din aceste categorii fac parte, printre altele:

  • focuri bengale;

  • beţişoare bengale;

  • pocnitori de Crăciun;

  • jerbe;

  • granule scânteietoare;

  • chibrituri detonante;

  • pocnitori pentru petreceri;

  • şerpi;

  • scântei;

  • pocnitori cu confeti;

  • bobiţe explozive.

Pentru nerespectarea prevederilor legate de vârsta minimă a utilizatorilor și cea privind categoriile de materiale pirotehnice ce pot fi folosite de către persoanele fizice, Legea nr. 126/1995 stabilește amenzi cuprinse între 5.000 și 7.500 de lei.

Nouă inițiativă legislativă. Copiii de 12 ani vor putea cumpăra petarde

Celelalte categorii de materiale pirotehnice, respectiv cele ce fac parte din categoriile 2, 3, 4, P2, T1 şi T2, pot fi folosite doar de către pirotehnicieni și numai în scopul pentru care sunt destinate. Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 95/2011, în aceste categorii se încadrează și petardele, bilele pocnitoare sau pocnitorile săltărețe.

Persoanele care îndeplinesc condiția vârstei minime pot folosi articolele pirotehnice de divertisment, potrivit Legii nr. 126/1995, “numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului” și doar:

  • între orele 24:00 şi 6:00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

  • la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la patru niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste patru niveluri;

  • la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;

  • la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

  • în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;

  • pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;

  • la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

Persoanele fizice sau juridice care nu respectă limitările din lista de mai sus riscă, conform legii, amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei. Tot Legea nr. 126/1995 prevede și că sancțiunile pentru nerespectarea normelor privind distribuire și utilizarea materialelor pirotehnice pot fi aplicate de către inspectorii de muncă din cadrul Inspecţiei Muncii, precum şi de către poliţişti.

Astfel, persoanele deranjate de utilizarea necorespunzătoare a materialelor pirotehnice pot reclama folosirea abuzivă a acestora direct la poliție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...


pixel