Fără carte electronică de identitate nu se poate călători în străinătate. Opțiuni
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Cardurile de identitate de vor schimba în august
Cardurile de identitate de vor schimba în august
Octavian Oprea, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR) a explicat săptămâna trecută că noile cărți electronice de identitate nu vor fi obligatorii dar cei care nu vor avea un astfel de document nu vor mai putea călători în Uniunea Europeană.

Soluția pentru cei care vor opta să aibă o carte de identitate obișnuită va fi că vor trebui să își facă pașapoarte pentru a de putea deplasa în țările din UE.

„Cartea electronică de identitate vine la pachet cu multe alte beneficii. Ea nu va fi obligatorie, pentru că există, din păcate, şi cetăţeni care pun la îndoială modul în care datele sunt stocate, faptul că această carte electronică de identitate le va încălca anumite drepturi, ceea ce nu e adevărat”, a subliniat Octavian Oprea. “Ce e important e că această carte electronică de identitate va putea oferi cetăţeanului român posibilitatea de a interacţiona în format digital cu instituţiile publice şi asta alături de alte două proiecte pe care Autoritatea pentru Digitalizarea României le implementează”, a explicat șeful ADRm Octavian Oprea.

Celelalte două proiecte la care face referire șeful ADR sunt:

- nodul eIDAS, care va permite comunicarea datelor dintre instituţiile guvernamentale din România, împreună cu toate celelalte instituţii de la nivel european; 

- proiectul PSCID, platforma software centralizată de identitate digitală, care va acţiona ca poartă unică de intrare în toate platformele digitale de guvernare din România. 

Citește și: Noile cărți electronice de identitate vor avea și semnătură electronică

Practic, identitatea noastră va putea circula în toată Uniunea Europeană şi identitatea celorlalţi cetăţeni europeni va putea fi recunoscută de instituţiile publice din România. 

De asemenea, potrivit proiectului PSCID, ne vom putea loga cu această identitate digitală o singură dată, aşa cum, în momentul de faţă, ne logăm cu Facebook şi Gmail într-o platformă privată, şi vom putea naviga nestingheriţi în orice platformă electronică, notează avocatnet.ro.

Cartea electronică de identitate este programată să apară în luna august a acestui an.

Certificatele digitale pentru semnăturile electronice înscrise pe noile cărți de identitate vor fi emise gratuit de către stat, pentru fiecare cetățean în parte, după cum a explicat Ciprian Teleman ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Pe cartea electronică de identitate vor figura toate datele stabilite prin hotărârea publicată luna trecută în Monitorul Oficial, iar acest act va servi, după ce va fi disponibil, drept document de identitate, document de călătorie și card naţional de asigurări de sănătate. De asemenea, prin intermediul acestor cărți electronice de identitate, persoanele autorizate se vor putea autentifica în sistemele informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi în sistemele informatice ale altor instituții publice sau private și vor putea utiliza, de asemenea, semnătura electronică care va fi înscrisă pe ele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel