ASF a stabilit noile tarife de bază la asigurările RCA - Document
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Modificările aduse legii RCA scot ȘOFERII la PROTEST
Modificările aduse legii RCA scot ȘOFERII la PROTEST
Lista noilor tarife de referință au fost recent date publicității de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).  Vestea bună este că aceste noi tarife nu înregistrează variații mari de preț față de cele de anul trecut.

Spre exemplu, prima de referință pentru o poliţă RCA încheiată pe un an de zile, de persoanele fizice cu vârsta între 31 şi 40 de ani, ce deţin un autoturism cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cm3, este de 709 lei, față de 685 de lei cât se stabilise în raportul realizat în octombrie, anul trecut.

Totuși, există și unele creșteri mai mari, acestea înregistrându-se la vehiculele persoanelor fizice. Mai precis, este vorba despre vehiculele cu capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cm³.

Tariful de referință care se aplică proprietarilor cu vârstele cuprinse între 31 -40 de ani și au mașini care au capacitatea cilindrică de 2.500 cm³ este de 1.950 de lei, cu 100 de lei mai mult decât anul trecut, în octombrie.

Mai mult de jumătate dintre polițele RCA pentru persoane fizice sunt încadrate în clasa de bonus maxim (B8) ceea ce înseamnă că cei încadrați în această categorie de bonus-malus beneficiază de o reducere cu 50 % a prețului plătit pentru o astfel de poliță de asigurare, notează avocatnet.ro.

Tarifele de referință RCA pentru persoane juridice

Nici pentru persoanele juridice nu se înregistrează mari diferențe de tarife față de cele anterioare.

De pildă, pentru mașinile care au capacitate cilindrică între 1.401 şi 1.600 cm3, tariful de referință RCA este de 1.079 de lei, față de 1.056 lei cât era în octombrie 2019. Totodată, tariful pentru vehiculele cu masa mai mare de 16 tone deținute de firme este aproape la fel ca cel de anul trecut. Dacă în octombrie 2019 valoarea acestuia era stabilită la 7.908 lei, anul acesta ajune la 7.978 de lei.

Euroins: Firmele de asigurări sunt ţinta abuzurilor din partea service-urilor auto

ASF spune că tarifele au fost calculate de o firmă independentă care a ținut cont de mai multe aspecte în determinarea acestora:

  • categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.);

  • tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică);

  • vârsta asiguraților în cazul persoanelor fizice;

  • caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri).

Documentul ASF poate fi văzut AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...


pixel