Dosar de pensie. Normă parțială. STAGIU DE COTIZARE, formulă de calcul
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Care este factorul de raportare
Care este factorul de raportare
Potrivit legislației în vigoare, durata normală a timpului de muncă pentru contractele cu normă întreagă este de opt ore pe zi, respectiv 40 de ore pe săptămână. Cum orice regulă are și excepții, în cazul de față există prevederi speciale ce vizează cu precădere categorii de salariați vulnerabili sau pentru care legiuitorul a stabilit că, de și nu lucreză conform regulilor generale, contractele de muncă se încadrează în categoria celor cu normă întreagă.

În ceea ce privește stagiul de cotizare, în toate situațiile el se raportează la o normă întreagă, în funcție de care se și calculează, explică într-un amplu articol pe această temă Avocatnet. În același timp, contractele de muncă cu timp parțial nu se vor raporta la numărul de zile lucrătoare, ci la media lunară a orelor lucrătoare pentru fiecare an în parte.

Ceea ce înseamnă că un salariat care are încheiat un singur contract de muncă cu timp parțial de patru ore pe zi, respectiv 20 de ore pe săptămână, va avea un stagiu de cotizare proporțional cu timpul lucrat, adică un an de vechime în muncă va fi acumulat în doi ani pentru acest tip de contract.

În același timp, pentru un salariat care are contract cu normă întreagă, cât și unul cu timp parțial, stagiul de cotizare va fi calculat, potrivit Avocatnet, numai pentru contractul de muncă cu normă întreagă, iar cel cu timp parțial va fi luat în calcul strict pentru determinarea punctajului anual.

Citește și Multinaționalele nu fac ce vor în Elveția. Obligațiile lor, decise prin REFERENDUM

Acest mod de calcul al stagiului de cotizare și al punctajului mediu anual va influența direct valoarea pensiei, deoarece un salariat care a lucrat preponderent în baza unor contracte de muncă cu timp parțial va avea un stagiu de cotizare inferior anilor calendaristici în care a prestat o muncă salarizată, iar punctajul anual îi va fi calculat proporțional cu vechimea acumulată.

Un salariat care a prestat în baza a două sau mai multe contracte de muncă, iar acestea depășeau o normă întreagă va avea un stagiu de cotizare raportat la anii calendaristici, fără a-i fi adăugate perioadele care depășeau o normă întreagă. În acest caz va fi influențat pozitiv punctajul mediu anual, acesta fiind calculat la nivelul salariilor încasate și raportat la o normă întreagă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...


pixel