Călătoria cu trenul. Pasagerii vor fi DESPĂGUBIȚI! În ce condiții
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Vor exista chiar mai multe opțiuni
Vor exista chiar mai multe opțiuni
Parlamentul European a adoptat noul Regulament privind drepturile călătorilor din transportul feroviar, noile norme urmând să fie aplicate direct și în România, fără să fie necesară transpunerea lui la nivel național.

Noile norme, ce se vor aplica începând din 2023, vin să ofere o protecție mai bună persoanelor care folosesc trenul ca mijloc de deplasare și care întâmpină probleme din cauza unor evenimente imprevizibile, precum întârzieri sau anulări a unor curse.  

Prin urmare, dacă trenul are o întârziere de peste 60 de minute, rămânii vor putea alege ”fie rambursarea integrală a costului biletului de călătorie, fie continuarea drumului, fie redirecționarea în condiții comparabile, dar fără a suporta cheltuieli suplimentare”, potrivit comunicatului emis spre publicare de Parlamentul European. 

În plus, dacă operatorul de transport feroviar nu comunică opțiunile de redirecționare în cel mult 100 de minute de la ora de plecare prevăzută inițial, călătorii vor putea să-și organizeze singuri călătoria pe o rută diferită și să ceară rambursarea banilor plătiți pe noul bilet.

Citește și În curând vom prefera marfarul. Viteza trenurilor de marfă a crescut cu 42,9%

În același timp, transportatorii vor fi obligați să redirecționeze pasagerii chiar și în caz de forță majoră, astfel ei nu vor putea invoca această situație pentru a nu-și îndeplini noua obligație. În plus, dacă situația o impune, aceiași transportatori vor trebui să ofere pasagerilor afectați de întârzieri sau anulări de trenuri hrană și băuturi răcoritoare, dar și rambursarea cheltuielilor de cazare.

Noile norme nu se aplică dacă evenimentele neplăcută sunt urmare a unor condiții meteorologice extreme și dezastre naturale majore, a unor crize majore de sănătate publică sau atacuri teroriste. De precizat că grevele personalului feroviar nu sunt considerate caz de forță majoră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel