Câți aditivi și E-uri conțin cozonacii din comerț
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Asociația pentru Protecția Consumatorului a analizat 20 de produse de acest tip de la diverși producători și distribuitori cu privire la umplutură acestora, conținutul de E-uri, de zahăr, sare și valoarea energetică.

Din punct de vedere al aditivilor alimentari, numărul acestora variază între 0 și 9 E-uri. Studiul arată că 75% dintre produse au avut în compoziția lor aditivul alimentar E471, care este un aditiv alimentar sigur, cu rol de agenți de îngroșare, emulgatori, stabilizatori, agenți de aglomerare și antispumanti, iar 35% dintre produse au avut că ingredient E202. "Acest aditiv alimentar se mai numește și "sorbat de potasiu". Doză zilnică admisă pentru consumul uman cumulat de acid sorbic și sarurile sale de potasiu și calciu este de până la 25 mg/kg corp, doză la care nu au fost semnalate efecte secundare. Unele persoane pot prezența reacții alergice la consumul acestuia și nu este permis folosirea să în produse pentru sugari și copii mici", se arată în studiu.

În ceea ce privește valoarea energetică găsită în cozonaci, această variază între 298 și 414,6 kcal/100 grame.
Din punct de vedere al proteinelor, cantitatea cea mai mică este de 5,8 grame/100 grame, iar cantitatea cea mai mare este de 12,3 grame/100 grame.

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie

Studiul InfoCons arată că zahărul este și el prezent în compoziție, cu valori începând de la 18 grame zaharuri (din glucide) /100 de grame, cantitatea cea mai mică, la 30,2 grame zaharuri (din glucide)/100 grame, cantitatea cea mai mare, ceea ce înseamnă că 30% din compoziția unui cozonac poate fi doar zahăr.

Asociația precizează că 30,2 grame de zahăr înseamnă aproape 8 lingurițe de zahăr.

"Pentru prevenirea diabetului și a obezității, organizația Mondială a Sănătății recomandă că zahărul să nu depășească 10% din cantitatea totală de calorii consumate de către o persoană pe zi (aproximativ 50 de grame pentru o dietă de 2.000 kcal)" , spune studiul citat.

În ceea ce privește, cantitatea de sare (sodiu) pe 100 de grame găsită în produse, această variază între 0,1 grame și 0,8 grame/100 de grame.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel