Bugaria a dat lovitura la investiții străine directe. Aproape s-au dublat
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Bulgaria intenţionează să reducă Taxa pe Valoarea Adăugată
Bulgaria intenţionează să reducă Taxa pe Valoarea Adăugată
Investiţiile străine directe (FDI) în Bulgaria au urcat la 953,1 milioane de euro în primele zece luni din 2019, cu 554 milioane de euro mai mult comparativ cu perioada similară din 2018, arată datele Băncii Centrale

Cele mai semnificative investiţii străine directe în Bulgaria au provenit din Olanda (422 milioane de euro), Germania (233,7 milioane de euro) şi Marea Britanie (168,2 milioane de euro).

Sudul Bulgariei şi marile zone economice de lângă Sofia, Plovdiv, Haskovo şi Dimigtrovgrad continuă să atragă cea mai mare parte a FDI. Cu excepţia unor investiţii în sectorul auto realizate în Vratsa (Teklas şi MD Elektronik), Lovech (Voss Automotiv) şi Plevna (Leoni), autorităţile de la Sofia consideră că nivelul investiţiilor din alte regiuni din nordul Bulgariei încă este insuficient dar tendinţa se va schimba după finalizarea autostrăzii Hemus şi a altor şosele în această parte a ţării.

Deteriorarea structurii demografice în unele regiuni bulgare şi scăderea semnificativă a populaţiei în unele oraşe afectează nivelul investiţiilor, în contextul lipsei forţei de muncă calificate din cauza migraţiei.

Recent au demarat procedurile pentru una din cele mai mari investiţii străine directe în Sofia. Agenţia InvestBulgaria a semnat memorandumuri cu şefii companiei chinezo-coreene Songuo Motors şi ai holdingului italian Hadid pentru construirea unei fabrici care va produce vehicule electrice. Cele două companii intenţionează să investească 200 de milioane de dolari în Bulgaria şi să creeze aproape 2.000 de locuri de muncă.

Citește și Economia Bulgariei a duduit în 2019. Noile cifre oficiale

Emigranţii bulgari ar putea redeveni cei mai mari investitori străini. Anul trecut, transferurile bancare private către Bulgaria s-au ridicat la nivelul record de 1,17 miliarde de euro, iar 80% din această sumă a venit din ţări membre ale UE, restul din state cu comunităţi bulgare importante, cum ar fi SUA, Canada şi Turcia. Conform datelor Eurostat, doar patru ţări membre ale UE au primit mai mulţi bani de la emigranţi decât Bulgaria: Portugalia, România, Polonia şi Croaţia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel