BREXIT: Uniunea Europeană are în vedere despăgubirea companiilor afectate
11 feb, 14:44, de  Crişan Andreescu
Camera de Comerț și Industrie Prahova (CCI Prahova) a organizat, joi, 11 februarie, webinar-ul cu tema „Brexit – Înțelegere și adaptare a mediului antreprenorial”, eveniment destinat companiilor implicate în relații de afaceri cu Marea Britanie, precum și acelora care doresc să înțeleagă mai bine impactul economic al acestor schimbări.


Webinarul a abordat teme de interes pentru mediul de afaceri, precum: operațiunile vamale, implicațiile fiscale în contextul Brexit, modalități de continuare a activității firmelor care operează în Marea Britanie, accesul pe piața muncii din UK și condițiile pentru lucrătorii detașați, oportunități de afaceri și parteneriate investiționale Marea Britanie – România.

„Fără îndoială, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană reprezintă un moment foarte important, pe care îl resimțim cu toții, din plin, la toate nivelurile, mai ales dacă ținem cont că excedentul comercial pe care îl avem cu această țară este unul strategic. Acest lucru ne obligă să fim extrem de atenți în a menține sau chiar a crește această valoare. Totodată, acesta este și motivul pentru care Camera de Comerț și Industrie a României s-a implicat, încă din 2016, imediat după referendumul din luna iunie, în elaborarea și publicarea de materiale de informare, documente de poziție, organizarea de seminarii și consultări cu mediul diplomatic și comunitatea de afaceri pe tema Brexit. La ora actuală, există, la nivel european, un subiect intens discutat legat de Brexit, și anume realizarea unui ajutor financiar, destinat entităților eligibile care au înregistrat pierderi ca urmare a Brexit-ului. Prin urmare, Guvernul României va analiza și va emite o decizie în acest sens, privind eligibilitatea instituțională, precum și cea a companiilor”, a declarat dl. Eduard Costin, Director Relații Externe, care a transmis mesajul președintelui CCIR, Mihai Daraban.

„În condițiile în care Marea Britanie este un important partner economic al României, de fapt statul cu care țara noastră are înregistrat cel mai important excedent comercial, evident că mediul de afaceri românesc a fost puternic afectat încă din primele zile de punere în aplicare a prevederilor BREXIT. Efectele Brexit s-au resimțit mai ales asupra exporturilor românești către Marea Britanie, cu implicaţii asupra transporturilor de mărfuri, afectând în egală măsură și statutul cetățenilor români care lucrează sau călătoresc în această țară. Astfel, devine extrem de importantă organizarea a cât mai multor întâlniri de acest gen, la care să participe atât reprezentanții mediului de afaceri cât și cei ai autorităților centrale sau locale implicate. Mai mult chiar, pentru ca să putem trece cu bine peste aceste schimbări, astfel de evenimente ar trebui sa devină o prioritate națională”, a declarat vicepreședintele CCIR,  Aurelian Gogulescu.

La eveniment au mai participat specialiști din cadrul Ministerului Finanţelor – Vama si ANAF, Ministerului Economiei, Ministerului Muncii, reprezentanţii diplomatici ai Ambasadei României la Londra, respectiv Ambasadei UK in România, membri ai Sistemului Cameral din România, precum și reprezentanți a peste 50 de companii din întreaga țară.


BREXIT: Reglementări noi pe relația cu Regatul Unit

 

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK) a părăsit Uniunea Europeană (UE) la data de 31 ianuarie 2020 astfel încât, în acest moment se află în perioada de tranziție care se va finaliza la 31 decembrie 2020. Astfel, prin părăsirea pieței unice UE și a uniunii vamale, noi reglementări vor fi implementate începând cu data de 1 ianuarie 2021, pe relația cu Regatul Unit.

Ştiri Recomandate

Noile criterii de carantinare. Alexandru Rafila: Există foarte mari discrepanțe

"Cred că acest ordin nu a fost elaborat împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică, ci mai degrabă a fost...

Spionajul SUA știe TOTUL. Ce vrea, de fapt, Rusia lui Putin

Rusia 'nu doreşte un conflict direct' cu Statele Unite, chiar dacă 'va continua să destabilizeze Ucraina', au...

Contractul individual de muncă. Raluca Turcan: A fost modificat

Modelul cadru al contractului individual de muncă a fost modificat, astfel că angajatorul trebuie să informeze...

AVEREA prințului Philip. Câți bani lasă MOȘTENITORILOR săi

Prinţul Philip, ducele de Edinburgh, decedat pe 9 aprilie, la vârsta de 99 de ani, lasă în urma sa o avere estimată...

Tranzacţii de peste 44 de milioane de lei, marţi, la Bursa Bucureşti

Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi indicii şedinţa de tranzacţionare de marţi, cu o valoare a...

Joe Biden iese la ”atac” în plină criză. Ce i-a transmis lui Putin

Preşedintele american Joe Biden i-a propus marţi omologului său rus Vladimir Putin, în cursul unei convorbiri...

GRIPA aviară lovește din nou! La o fermă din estul Ungariei

Autoritatea Sanitară Veterinară din Ungaria (NEBIH) a anunţat marţi că a descoperit virusul gripei aviare la o fermă...

Rusia, ANUNȚ OFICIAL: Am deplasat două ARMATE și multe AVIOANE

Rusia a anunţat marţi transferul a două armate şi trei unităţi aeropurtate la frontiera de vest a Federaţiei pentru...

Curs valutar | Actualizat la 14-04-2021
EUR flag1 EUR = 4.9225 RON
USD flag1 USD = 4.1367 RON
GBP flag1 GBP = 5.6963 RON
CHF flag1 CHF = 4.4720 RON
AUD flag1 AUD = 3.1519 RON
DKK flag1 DKK = 0.6619 RON
CAD flag1 CAD = 3.2862 RON
HUF flag1 HUF = 0.0137 RON
JPY flag1 JPY = 0.0378 RON
NOK flag1 NOK = 0.4857 RON
SEK flag1 SEK = 0.4826 RON
XAU flag1 XAU = 229.6754 RON
Monede Crypto
1 BTC = 263548.45RON
1 ETH = 9720.50RON
1 LTC = 1151.45RON
1 XRP = 7.69RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 1.67% p.a.
ROBOR:
3 luni: 1.61%
6 luni: 1.68%
12 luni: 1.74%
EURIBOR:
3 luni: -0.5380 %
6 luni: -0.5170 %
12 luni: -0.4900 %