Brexit: Iranda AVERTIZEAZĂ Regatul Unit
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Brexit: Iranda AVERTIZEAZĂ Regatul Unit
Brexit: Iranda AVERTIZEAZĂ Regatul Unit
Şeful diplomaţiei irlandeze, Simon Coveney, a afirmat luni că ţara sa nu ar trebui să reacţioneze exagerat la informaţiile conform cărora Regatul Unit ar putea încerca să submineze acordul de retragere din Uniunea Europeană, dar a avertizat că o astfel de decizie ar constitui o încălcare foarte gravă a încrederii şi ar submina în mod fundamental discuţiile în desfăşurare, transmite Reuters.

Guvernul de la Londra a confirmat luni intenţia sa de a modifica prin lege compromisurile la care a ajuns în ianuarie cu Uniunea Europeană în legătură cu Irlanda de Nord, în cadrul Brexitului, în pofida avertismentelor recente lansate de europeni. În virtutea protocolului privind Irlanda de Nord, această provincie britanică ar trebui să urmeze unele dintre regulile UE după perioada de tranziţie post-Brexit - care se încheie la 31 decembrie 2020 - pentru a garanta absenţa frontierei fizice şi pentru a evita resurgenţa tensiunilor în această regiune, însângerată de trei decenii de 'tulburări'.

SUA au MODELAT un război cu Rusia. Moscova AVERTIZEAZĂ

''Este vorba de jocuri de culise politice sau într-adevăr de o parte de legislaţie care va apărea în această săptămână, ceea ce ar fi contrar acordului de retragere. Va trebui să aşteptăm şi să vedem'', a declarat Coveney la postul de radio şi televiziune public irlandez RTE.

A opta rundă de negocieri dintre UE şi Regatul Unit are loc în această săptămână; tratativele vor continua până pe 2 octombrie, înaintea unui summit în care liderii statelor membre UE speră să valideze un acord cu Londra.

Principalele divergenţe sunt legate de solicitarea Bruxellesului ca în schimbul unui acord de liber schimb fără cote şi taxe vamale Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar, pentru a evita o posibilă concurenţă neloială din partea britanicilor pe piaţa europeană, şi de dosarul pescuitului.

Bruxellesul doreşte un acord extins care să includă norme ale UE privind concurenţa, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra susţine ideea încheierii unui acord clasic de comerţ liber.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel