Brexit. Bunuri culturale furate, posibil subiect de negocieri cu UE
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Brexit: Iranda AVERTIZEAZĂ Regatul Unit
Brexit: Iranda AVERTIZEAZĂ Regatul Unit
Uniunea Europeană ar putea include problema bunurilor culturale furate, în speţă a antichităţilor greceşti şi romane, în discuţiile legate de viitorul relaţiei cu Marea Britanie, conform ultimului proiect al mandatului de negociere al UE, din care AFP a obţinut marţi o copie.

Mandatul de negociere, care stabileşte obiectivele şi liniile roşii ale UE, include un articol care invită părţile 'să abordeze chestiuni referitoare la revenirea sau la restituirea către ţara de origine a bunurilor culturale deplasate ilegal'. Articolul respectiv a fost adăugat la cererea Greciei, cu sprijinul Republicii Cipru şi al Italiei, a explicat o sursă europeană.

Conform unei surse diplomatice, el 'nu are nimic de-a face' cu vechiul contencios greco-britanic legat de frizele de la Partenon, expuse la British Museum din Londra. Articolul în cauză are drept obiectiv ca bunurile culturale furate aflate pe teritoriul britanic să fie automat restituite, a explicat sursa. Londra a refuzat constant să restituie Greciei frizele de la Partenon, chiar dacă Atena a construit în 2009 un muzeu ultramodern pentru a le găzdui.

Frizele au fost aduse de ambasadorul britanic la curtea otomană de la acea vreme, lordul Elgin. Britanicii susţin că acesta a avut permisiunea autorităţilor otomane, dar Atena afirmă că autorizarea a fost acordată de ocupantul otoman şi nu de către Grecia, prin urmare nefiind valabilă.

Citește și Brexit: Din 2021 se "închide robinetul" pentru străinii slab calificaţi

Noul proiect de mandat de negociere al UE urmează să fie aprobat miercuri de reprezentanţii statelor membre, înainte de adoptarea sa oficială la reuniunea ministerială din 25 februarie. El include o formulare ceva mai puternică decât în versiunea anterioară în ce priveşte pescuitul, un punct sensibil în discuţii, invitând părţile să 'menţină un acces reciproc' în apele lor teritoriale.

În materie de concurenţă neloială, textul îndeamnă UE şi Londra să menţină 'norme comune construite de-a lungul timpului' în domenii precum ajutoarele de stat, dreptul muncii, mediu sau fiscalitate. În plus, textul subliniază că doar UE, şi aceasta 'în mod unilateral', poate decide în ce măsură serviciile financiare britanice vor putea opera pe teritoriul Uniunii în viitor.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană la 31 ianuarie, dată la care a intrat într-o perioadă de tranziţie în care continuă să aplice reglementările europene. Britanicii şi europenii au promis ca, în această perioadă ce se încheie la 31 decembrie, să se înţeleagă asupra relaţiei lor viitoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ministerul Finanţelor, anunţ despre ratingul României

Agenția de rating S&P a reconfirmat în data de 12...

Ryanair, anchetată în Italia pentru practici neconcurențiale

Autoritatea italiană de reglementare în domeniul...

Planul Volkswagen de reducere a costurilor

Grupul Volkswagen a întocmit un plan de reducere a...

Programul de 1 Mai şi Paşte al magazinelor Kaufland

Kaufland România anunță programul magazinelor de Paște.

Românii pot cumpăra de azi noi titluri de stat Tezaur

Începând de azi, 15 aprilie, românii pot subscrie pentru...

Mai multe autorități vor putea colecta creanțe bugetare

În contextul necesității îmbunătățirii cadrului legal...


pixel