BNS: Preşedintele să ceară CE emiterea de titluri de creanţă europene contra impactului social al pandemiei
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
Blocul Naţional Sindical (BNS) i-a solicitat joi preşedintelui Klaus Iohannis să ceară membrilor Consiliului European ca pachetul de măsuri economice în pregătire la nivel european să includă emiterea de titluri de creanţă europene (EU Bonds), potrivit unui comunicat remis de organizaţia sindicală.

"Chiar dacă România nu este încă membră a Eurogrup-ului, BNS a transmis preşedintelui României, d-nul Klaus Iohannis, solicitarea ca la reuniunea de astăzi a Consiliului European să susţină în numele României includerea emiterii de titluri de creanţă europene (EU Bonds) în pachetul de măsuri pregătit la nivel european pentru a face faţă impactului social şi economic al pandemiei de coronavirus", se menţionează în comunicatul BNS.

Blocul Naţional Sindical apreciază că România şi întreaga Europă riscă o recesiune chiar mai gravă decât cea care a urmat crizei financiare din 2008 - 2009, ca urmare investiţii semnificative în protejarea locurilor de muncă şi a economiilor statelor membre sunt imperios necesare în această perioadă.

"În acest sens propunem următoarele: EU Bonds ar trebui să finanţeze nu numai infrastructura şi consumabilele pentru sistemele naţionale de sănătate, ci şi măsuri de urgenţă în domeniul ocupării (forţei de muncă, n.r.). EU Bonds ar trebui emise la rate de dobândă foarte mici sau 0. EU Bonds ar trebui să fie emise printr-un vehicul al UE, nu unul interguvernamental, sub control democratic şi să sprijine progresul social şi dezvoltarea durabilă. Politica de cheltuieli să fie încredinţată Comisiei Europene (prin sisteme de sprijin a şomerilor şi compensaţii de venit pentru lucrătorii ale căror relaţii de muncă au fost suspendate, inclusiv lucrătorii independenţi şi atipici), în co-decizie cu Consiliul şi Parlamentul European şi cu consultarea partenerilor sociali", se precizează în comunicatul BNS.

Avertisment. Elena Cristian: Mulți dintre ei nu au pe nimeni, nu-i putem lăsa așa

Organizaţia sindicală aminteşte că statele membre UE se confruntă în ultimele săptămâni cu o situaţie aproape fără precedent, ca urmare, instituţiile europene, guvernele statelor membre, sindicatele şi organizaţiile patronale trebuie să aloce toate resursele disponibile combaterii epidemiei de coronavirus şi a fenomenului economic şi social.

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, joi, la o videoconferinţă cu membrii Consiliului European pe tema măsurilor privind gestionarea pandemiei COVID-19.

Potrivit agendei şefului statului, videoconferinţa va avea loc la ora 17,00.

Este cea de-a treia videoconferinţă a membrilor Consiliului European pe tema noului coronavirus.

Potrivit agendei publicate pe site-ul Consiliului European, discuţiile se vor axa pe patru priorităţi identificate şi discutate şi la reuniunile anterioare: limitarea răspândirii virusului, furnizarea de echipamente medicale, cu un accent pe măşti şi dispozitive de protecţie respiratorie, promovarea cercetării în vederea dezvoltării unui vaccin împotriva COVID-19, combaterea consecinţelor socio-economice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel