BNR a explicat de ce depinde revenirea economiei României
29 iun, 17:46, de  Matei Ion
Cadrul economic post pandemie este marcat de incertitudine, iar perioada de revenire va fi caracterizată de costuri atât la nivel public (prin creșterea cheltuielilor, cu impact asupra deficitului bugetar), cât și la nivel privat (prin activități economice diminuate și venituri reduse), arată BNR.
Banca Naţională a României
Banca Naţională a României


Banca Centrală a publicat luni Raportul semestrial asupra stabilității financiare.

În cazul României, revenirea economie după criza medicală va depinde și de modul în care vor fi soluționate vulnerabilitățile structurale existente. O vulnerabilitate structurală semnificativă constă în disciplina financiară laxă a companiilor din România. Aceasta se caracterizează, pe de o parte, printr-o valoare relativ ridicată a restanțelor la plată în economie și, pe altă parte, printr-o pondere semnificativă a companiilor cu un nivel al capitalului sub valoarea minimă prevăzută de cadrul legal, necesarul acestora de recapitalizare fiind într-un cuantum semnificativ de aproape 34 miliarde euro.

Altă provocare structurală se referă la necesitatea evitării capcanei venitului mediu, prin căutarea de soluții privind majorarea valorii adăugate produse în economie, inclusiv prin stimularea inovației. Problema demografică și inegalitățile din societate necesită la rândul lor soluții pentru ca potențialul de creștere economică să fie fructificat. În acest sens, mai amintim și necesitatea ca rolul băncilor în finanțarea economiei să crească, dar în mod prudent, intermedierea financiară din România fiind pe ultimul loc în UE.

Crizele economice generate de epidemii au reprezentat până în prezent momente de răscruce pentru noi dezvoltări tehnologice, sociale și economice. În cazul epidemiei SARS, utilizarea plăților digitale a înregistrat o creștere substanțială în China, marcând punctul de plecare pentru o economie digitalizată. Premisele unei astfel de creșteri au fost asigurate de o îmbunătățire a infrastructurii de internet și a accesului la serviciile bancare etc.

În cazul pandemiei curente, măsurile severe impuse de gradul ridicat de răspândire au redus interacțiunea umană la minimum, iar utilizarea serviciilor digitale, inclusiv în domeniul financiar, a crescut semnificativ. Supraviețuirea multor firme a depins de capacitatea acestora de digitalizare a serviciilor oferite, comerțul online a crescut dramatic, iar acesta a grăbit și dezvoltarea de soluții digitale pentru serviciile financiare oferite de către sistemul financiar tradițional. Aceste modificări sunt foarte probabil să schimbe permanent comportamentul de consum, în special în rândul generațiilor tinere, cu efecte benefice pe termen lung asupra bunăstării.

Firmele din sectorul knowledge intensive services și high tech dețin numai 8 la sută din creditarea bancară (martie 2020), dar au o sănătate financiară peste media ansamblului companiilor nefinanciare, ceea ce ar indica necesitatea unei orientări mai ample a instituțiilor de credit către aceste domenii. Rentabilitatea utilizării activelor este superioară celei de la nivel agregat, în timp ce gradul de îndatorare este mai redus. Poziția de lichiditate supraunitară este susținută și de o capacitate mai bună de recuperare a creanțelor, ceea ce s-a reflectat și într-o posibilitate peste media sistemului de a acoperi cheltuielile operaționale zilnice în ipoteza unor șocuri de lichiditate (163 de zile pentru high-tech, respectiv 214 zile în cazul knowledge intensive services, comparativ cu 133 de zile la nivel agregat).

Instituțiile financiare tradiționale s-au îndreptat într-o mai mare măsură în această perioadă către soluții digitale, însă această abordare nu este lipsită de provocări, precum creșterea riscului la atacuri cibernetice. Instituțiile care nu au realizat anterior acestui moment dezvoltări ale sistemelor informatice sunt, probabil, cele care vor înregistra în această perioadă și cele mai mari costuri. Analiza instituțiilor de credit din EU mai puțin importante207 a arătat că adoptarea de soluții digitale pentru serviciile financiare poate contribui în timp la reducerea semnificativă a costurilor și îmbunătăți profitabilitatea.

Sectorul Fintech se afla în plin proces de expansiune înainte de apariția pandemiei COVID-19, deși inegal atât la nivelul țărilor, cât și a tipurilor de tehnologii, servicii și produse financiare. Criza actuală este de așteptat să grăbească dezvoltarea sectorului și chiar să conducă la o integrare mai rapidă a acestuia cu sistemul financiar tradițional. La nivel european, se dorește dezvoltarea unei noi strategii digitale în domeniul financiar208, respectiv a unui nou plan de acțiune209. Un segment aparte care ar putea lua amploare în contextul COVID-19 este cel al dezvoltărilor de metode alternative de plată, precum monedele stabile210, existând în acest moment o serie de proiecte aflate în diferite stadii de dezvoltare. Aceste mijloace de plată pot genera, însă, și riscuri noi pe fondul lipsei unui cadru de reglementare, supraveghere și monitorizare a acestora.

De asemenea, este necesar ca planul de politici și măsuri îndreptate către combaterea efectelor economice generate de pandemie să încorporeze elemente legate de schimbările climatice (conceptul de green recovery). Această perspectivă este importantă având în vedere că schimbările climatice (de ex. evenimente meteo extreme) sunt de așteptat să aibă un impact de o magnitudine ridicată asupra economiilor. Aceste provocări reclamă o implicare activă din parte autorităților, prin folosirea unor instrumente adecvate de natură fiscală sau monetară, astfel încât persistența și intensitatea șocurilor produse de schimbările climatice să fie una cât mai redusă. Totodată, această probleme necesită o colaborare la nivel internațional, însoțită de bugetarea adecvată la nivel național.

În cazul României, o strategie de prevenire a dezechilibrelor produse de schimbările climatice ar contribui la o utilizare mai eficientă a resurselor, comparativ cu situația aplicării unor măsuri de combatere a efectelor (cum ar fi despăgubirea producătorilor agricoli afectați de secetă). În acest context, o serie de măsuri ar putea fi în direcția: (i) încurajării infrastructurii inteligente din punct de vedere climatic, (ii) dezvoltării și adoptării tehnologiilor inteligente din punct de vedere climatic, (iii) sprijinirii adaptării la schimbările climatice, (iv) evitării investițiilor în sectoarele cu emisii ridicate de carbon212. În plus, activitățile care produc emisii ridicate de carbon ar trebui taxate corespunzător, inclusiv prin eliminarea subvențiilor acordate, iar o condiționalitate pentru sprijinirea prin alte forme a acestora (inclusiv creditare) ar putea fi făcută pe baza unui angajament de reducere a emisiilor din partea acestora și asigurarea unei tranziții echitabile.

Un alt domeniu de importanță strategică pentru economia Românei este cel agroalimentar, arată raportul. Evoluțiile care au fost înregistrate de acest sector în ultima perioadă, precum adâncirea deficitului comercial și provocările la adresa lanțurilor de producție care s-au materializat în contextul declanșării pandemiei COVID-19, au subliniat necesitatea alocării de resurse pentru dezvoltarea sustenabilă a acestui sector, inclusiv cu obiectivul asigurării securității alimentare. Importanța alocată tehnologizării la nivel european se regăsește și în cazul sectorului agroalimentar, fiind alocate fonduri semnificative pentru implementare. Având în vedere decalajele înregistrate de România față de media europeană: ultimul loc în clasamentul european în domeniul inovației (inclusiv în agricultură) , fragmentarea pronunțată a terenurilor agricole și provocările care vor fi generate de schimbările climatice, beneficiile acestei viziuni europene sunt importante în cazul României. În plus, introducerea tehnologiilor digitale în agricultură și industria alimentară sunt facilitate de: infrastructura de telecomunicații, numeroși specialiști IT, acces bun la internet, o atitudine în general favorabilă a firmelor și populației în preluarea tehnologiilor digitale etc.

Ştiri Recomandate

Donald Trump va numi curând un nou judecător la Curtea Supremă a SUA

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat sâmbătă că va numi foarte curând un nou judecător la Curtea...

Avioanele de luptă chineze au intrat în spațiul Taiwanez. Ce a urmat

Avioane de luptă chineze au intrat sâmbătă, a doua zi consecutiv, în spaţiul aerian taiwanez, transmite dpa....

Imagini APOCALIPTICE. Ce s-a întâmplat într-un oraș din RUSIA (VIDEO)

Milioane de insecte minuscule au fost filmate roiind în jurul unui oraș, imaginile parcă sunt rupte dintr-un film.

ADEVĂRUL din laboratoarele din MAREA BRITANIE. Cu ce PROBLEMĂ se confruntă

Dr. Phil Robinson, un expert în genomică și inventator care a vizitat laboratoarele, spune că „fiecare parte a...

Marea Britanie ar putea intra din nou în ÎNCHIDERE și IZOLARE

Marea Britanie va avea probabil nevoie, mai devreme sau mai târziu, să reintroducă unele măsuri de închidere şi...

Momente CRUNTE la Matei Balș. S-a întâmplat noaptea! Cercel a IZBUCNIT

Se întâmplă lucruri incredibile la Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

Horoscop 2020. Surprize pentru anumite zodii

Astrele au pregătit noi surprize pentru 4 zodii: Capricorn, Scorpion, Săgetător și Pești.

Ministrul francez al Economiei şi Finanţelor a fost testat pozitiv cu COVID-19

Ministrul francez al Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire, a anunţat vineri seară că a fost testat pozitiv cu...

ȘI VA FI HAOS! Baba Vanga, despre PANDEMIE și anul 2021

În spațiul public au apărut noi previziuni ale clarvăzătoarei Baba Vanga, care, printre altele, a avertizat inclusiv...

Adeverință de VECHIME. TOT ce trebuie să știi

Pentru salariații din mediul privat, nu există un formular tip pentru Adeverința de Vechime în muncă, dar este...

Adrian Câciu: 60% dintre inspectorii școlari se află în campanie electorală

Adrian Câciu explică pe pagina sa de Facebook faptul că 60% din inspectorii școlari au alte preocupări perioada asta...

COVID-19. Avertisment. ANTIBIOTICUL care face mai mult RĂU decât BINE

Un grup de oameni de știință americani de la diferite departamente și instituții de profil, inclusiv de la...

Ancheta NAVALNÎI. Rusia are mijloace "limitate"

Rusia are mijloace "limitate" de a ancheta cazul lui Alexei Navalnîi, a transmis vineri Kremlinul, acuzându-i pe...

Beijing şi Washington în "RĂZBOI". Află ce s-a întâmplat

Guvernul chinez a anunţat sâmbătă că introduce un mecanism care îi va permite să restrângă activităţile companiilor...

MEGA PROTEST în Piața Universității! FĂRĂ CUȘCĂ și BOTNIȚĂ! Mesajul DISPERAT al unei mame! Citește-l înainte să ieși în stradă

Mai mulți părinți anunță că vor ieși, sâmbătă, în stradă pentru ca elevii să nu mai poarte mască la școală.

Cum sunt notați copii în timpul orelor online

Ca mai toate domeniile de activitate, școala este și ea afectată de pandemie. Din păcate statul român nu a făcut...

Trump a promis 100 de milioane de doze de VACCIN până în 2021

Preşedintele Donald Trump a promis vineri că 100 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 vor fi fabricate până...

Poliția Economică. Peste 11.000 de dosare penale în 2020

Peste 2.100 de percheziţii au fost efectuate de poliţiştii de la Economic de la începutul acestui an şi peste 11.000...

Știrile dimineții. Ce este bine să știți la începul week-end-ului

Selecție cu cele mai interesante știri pe care este bine să le știți.

Ciclonul din Mediterana a lovit Grecia

Furtuna Ianos, ciclonul din Mediterana, a lovit zona din sud-vest-ul Greciei, vineri.

OMV Petrom recunoaște că a redus producția de gaze

Reprezentanţii OMV Petrom confirmă că producţia de gaze a companiei a fost redusă, ca urmare a opririi instalaţiilor...

În 48 de ore TikTok și WeChat vor fi interzise în SUA

TikTok și WeChat vor fi înterzise peste 48 de ore pe teritoriul SUA iar aceste aplicații nu vor mai putea fi...

Covid-19. Este oficial, Anglia a intrat în valul doi

Marea Britanie se află în al doilea val de Covid-19, a anunțat premierul Boris Johnson și a mai adăugat că acest...

Incident la locuința ambasadorului SUA la Moscova

Un vehicul care era condus de un cetățean rus a forțat intrarea în perimetrul reședinței ambasadorului SUA la...

Covid-19. Rusia. Primul medicament vândut în farmacii

Rusia a aprobat primul medicament care va eliberat pe bază de reţetă în farmacii, Coronavir, care urmează aprobării...

CUTREMUR pe plan extern. Lucrurile se complică la granițele României! Iulian Chifu, explicații

Analistul geopolitic Iulian Chifu a vorbit în exclusivitate pentru DCNEWS despre tensiunile dintre Ankara și Atena...

Avertismentul rușilor cu nuanțe de amenințare. Agravarea situației din Marea Neagră

Întreaga responsabilitate în cazul unei posibile agravări a situaţiei în regiunea Mării Negre va reveni Statelor...

Cât de periculoase sunt mutațiile SARS-CoV-2

În filmele cu zombi, un ''mutant'' este o creatură terifiantă. În realitate însă, este normal ca un virus să sufere...

Facebook se uita la noi prin camera foto a telefonului și face bani

Facebook este dat din nou în judecată pentru presupuse acte de spionaj asupra utilizatorilor de Instagram.

LOVITURĂ pentru rechinii imobiliari! GATA: S-A TERMINAT! video

Problema modului în care se construieşte în Bucureşti nu putea să lipsească din dezbaterea incendiară organizată de...

Pensionare anticipată cu doi ani, fără penalizare. Lege promulgată

Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr....

Noua armă favorită a Bundeswehr. Cât costă achiziționarea noilor arme de asalt

Bundeswehr, forțele armate ale Germaniei, au anunțat într-un comunicat de presă publicat pe 15 septembrie detalii...

Cine ar putea preda Educație Financiară în școli

Noul an școlar începe și cu implementarea programului pilot care modifică programa și modul de predare, indiferent...

Loteria Română intră în era digitală

Loteria Română şi Autoritatea pentru Digitalizarea României au semnat contractul pentru crearea și dezvoltarea...

Belarus închide granițele iar Polonia impune sancțiuni

Polonia ia în calcul instituirea de sancţiuni naţionale împotriva Belarusului, fostă republică sovietică la graniţa...

Christine Lagarde este NEMULȚUMITĂ! A criticat DUR

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a criticat vineri faptul că un număr mic de posturi...

Curs valutar: Moneda naţională s-a apreciat în raport cu euro

Moneda naţională s-a apreciat uşor vineri în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României la...

CNPP: În ce situații se SUSPENDĂ plata PENSIEI

În sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare, doar în cazurile de față.

Transportatorii demarează proteste de amploare

Transportatorii rutieri de mărfuri se pregătesc de proteste de amploare, generate de impozitarea diurnei ca venit...

Negoiță: ”Vrem să scoatem circulația de pe Bulevardul Unirii. Mașinile, prin TUNEL cu regim de autostradă”

Robert Negoiță anunță proiecte uriașe pentru Sectorul 3 al Capitalei, unice în lume, conform acestuia. 

Curs valutar | Actualizat la 20-09-2020
EUR flag1 EUR = 4.8582 RON
USD flag1 USD = 4.0972 RON
GBP flag1 GBP = 5.3220 RON
CHF flag1 CHF = 4.5132 RON
AUD flag1 AUD = 2.9944 RON
DKK flag1 DKK = 0.6530 RON
CAD flag1 CAD = 3.1126 RON
HUF flag1 HUF = 0.0135 RON
JPY flag1 JPY = 0.0393 RON
NOK flag1 NOK = 0.4526 RON
SEK flag1 SEK = 0.4667 RON
XAU flag1 XAU = 257.4245 RON
Monede Crypto
1 BTC = 45065.51RON
1 ETH = 1562.39RON
1 LTC = 197.32RON
1 XRP = 1.02RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 2.41% p.a.
ROBOR:
3 luni: 1.96%
6 luni: 2.03%
12 luni: 2.09%
EURIBOR:
3 luni: -0.5010 %
6 luni: -0.4630 %
12 luni: -0.4230 %