Bisericile, scutite de o obligație. Există însă o condiție
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Banii câștigați trebuie investiți în lucrări concrete
Banii câștigați trebuie investiți în lucrări concrete
Bisericile care obțin venituri, folosite pentru buna funcționare a lăcașului, pentru reparații sau învățământ vor scăpa de depunerea anuală a declarației de impozit pe profit. Practic, Guvernul vrea să le scape de cheltuielile impuse de îndeplinirea acestei obligații fiscale.

Această măsură se regăsește într-un proiect de ordonanță inițiat recent de Ministerul Finanțelor pentru modificarea Codului fiscal. Ca să se aplice, documentul trebuie adoptat și publicat în Monitorul Oficial.

În esență, bisericile vor fi scutite de aplicarea regulilor referitoare la impozitul pe profit, incluse în Codul fiscal. Dar numai dacă banii câștigați sunt investiți, printre altele, în buna funcționare a instituțiilor, pentru efectuare unor reparații la clădirile proprii sau pentru învățământ.

Concret, scutirea se va aplica numai dacă „veniturile obținute sunt utilizate, în anul curent şi/sau în anii următori, pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţii de cult, pentru lucrări de construcţie, de reparaţie şi de consolidare a lăcaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, pentru învăţământ, pentru furnizarea, în nume propriu şi/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în condiţiile legii, pentru acţiuni specifice şi alte activităţi nonprofit ale cultelor religioase”, așa cum scrie în proiect.

Citește și Modificări importante ale Codului fiscal şi Codului de procedură fiscală

În momentul de față, chiar dacă deja există o scutire de impozitare pentru veniturile folosite în respectivele scopuri, bisericile tot trebuie să completeze și să depună anual, până pe 25 martie, declarația de impozit pe profit (formularul 101). Astfel, autoritățile spun că vor scuti bisericile de cheltuielile presupuse de îndeplinirea acestei obligații fiscale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...


pixel