Bila magică împotriva covid-19? Un tratament care prinde aripi
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O metodă veche de aproape un secol
O metodă veche de aproape un secol
În așteptarea unui vaccin sau a unui medicament testate clinc, oamenii de știință și medicii caută alte soluții pentru a stopa răspândirea coronavirusului în lumea terorizată deja de acest nou virus, care a ucis zeci de mii de oameni și a dat viața plenetei peste cap. Din Statele Unite și China, trecând prin Germania, Franța și Turcia, acest tratament, vechi de mai bine de un secol, ar putea deveni bila magică împotriva covid-19.

”Conceptul este extrem de seducător și foarte simplu”, recunoaște cercetătorul francez Gerald Kierzek. Trebuie doar să ”iei anticorpi de la pacienții vindecați și să-i reinjectezi la persoanele bolnave”, a explicat el. Această seroterapie a fost deja testată în China, a fost autorizată în Statele Unite pentru cazurile extrem de grave. Germania, Franța și Turcia vor demara, la rândul lor, procedura. Rezultatele vor veni în circa trei săptămâni.

”Zilele următoare vom începe recoltarea de plasmă. După care va fi nevoie de 14 zile ca pacienții să se restabilească”, a declarat președinele Crucii Roșii din Turcia, Kerem Kinik. De este bună plasma? Pentru că este bogată în anticorpi, vezi proteine, care se leagă de anumite părți ale virusului și îl neutralizează. În plus, plasma este mult mai utilă decât sângele în sine, ”pentru că nu trebuie să ne facem griji în legătură cu grupa sanguină”, explică virusologul Akexey Kypryashov.

Franța va testa transfuzia de plasmă de la pacienții vindecați de covid-19 începând de marți. Experimentul clinic, denuit Coviplasm, va fi condus de profesorii Karine Lacombe și Pierre Tiberghien și vor parcipat circa 200 de pacienți vindecați de cel puțin 14 zile. ”Pacienții vindecați de covid-19 vor fi invitați personal să doneze plasmă Centrului francez al sângelui (EFS), se precizează în comunicatul Institutului național al sănătății și cercetărilor medicale (Inserm).

Citește și Polonezii au învățat să țină în frâu coronavirusul. Au creat ceva

”O primă evaluare ar putea dura între două și trei săptămâni de la începutul testelor clinice”, care ar putea fi extinse, în funcție de rezultate. Printre altele, EFS va căuta prezența anticorpilor împotriva coronavirusului ”într-un eșantion reprezentativ de donatori de sânge”, pentru a obține o imagine a propagării virusului în Franța.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel