Beneficiile contoarelor inteligente: ajută la controlul consumului casnic!
13 dec 2019 / 08:15, de  Matei Ion
Companiile de distribuție de energie electrică din cadrul grupului Enel în România au investit 53 de milioane de lei, în 2019, pentru a instala contoare inteligente. O pătrime din numărul total de clienți ai companiei vor avea astfel de contoare, până în 2020. Contoarele „inteligente pot fi citite de la distanță și îl ajută pe consumatorul casnic să-și calculeze consumul de energie, astfel încât să-l poată eficientiza.


Ținta stabilită de compania Enel a fost ca până la finalul anului 2019 să aibă instalate aceste contoare la peste 671.000 de clienți ai E-Distribuție, care stau la baza viitoarelor rețele inteligente, gândite pentru a face față provocărilor aduse de tranziția energetică. Contoarele inteligente au fost introduse, în ultimii ani, în mai multe țări europene, pentru a promova dezvoltarea unor sisteme energetice curate, sustenabile și eficiente. Cu ajutorul lor se va putea integra în rețea și se va putea folosi energia verde produsă de consumatorii casnici, iar tendința pe care o susține noua tehnologie este de înlocuire a dispozițivelor cu un consum mare prin cele care economisesc energia electrică.

Conflictul între generațiile de dispozitive

Ca orice nouă tehnologie, nevoia de schimbare pe care o aduce implementarea contoarelor inteligente a stârnit opinii divergente. Au apărut diverse opinii conform cărora contoarele inteligente ar afecta în diverse moduri consumatorii casnici, de la dublarea costurilor, până la intruziunea în viața lor privată. Astfel, pe internet au apărut informații false conform cărora consumatorii vor fi controlați de la distanță prin rețelele de furnizare a energiei electrice, vor avea facturile supraîncărcate și se vor îmbolnăvi, din cauza radiațiilor emise de aceste contoare. De fapt, noua tehnologie permite citirea de la distanță a consumului, ceea ce înseamnă, din start, eliminarea posibilelor erori umane ce pot apărea atunci când contoarele sunt citite de cei care se deplasează la consumatorul casnic, iar acesta din urmă este scutit de vizitele necesare pentru citirea indexului de consum.

În același timp, s-a pus și problema dacă beneficiile acestor contoare acoperă costul investițiilor. Conform analizelor de cost-beneficiu realizate în trecut de majoritatea țări europene, unele dintre state au ales din timp să îi încurajeze pe distribuitorii de energie să investească în schimbarea contoarelor inteligente, în timp ce altele au ales să mai aștepte demararea unor astfel de investiții. Sunt însă și țări, precum Italia, Marea Britanie sau Suedia, care au trecut deja la instalarea celei de-a doua generații de contoare inteligente. Per ansamblu, tot mai multe țări îi încurajează pe distribuitorii de energie electrică să instaleze contoare inteligente, în condițiile în care costul acestor dispozitive a scăzut, iar eficiența lor s-a îmbunătățit.

Evident, aceste noi posibilități nu sunt în avantajul concurenței pe piață a furnizorilor de energie electrică nepregătiți pentru implementarea noii tehnologii, dar nici fabricanților de dispozitive care au consum mare de energie electrică, tocmai pentru că tehnologia „Smart Meter” obligă la optimizarea consumului. Implementarea acestor noi rețele are la bază chiar nevoia de reducere la maximum a consumului, la nivel mondial, pentru a „frâna” risipa de resurse și pentru a diminua poluarea, cu efectele sale nocive pentru întreaga planetă.

Ca aparat electric, contorul inteligent respectă toate normele şi cerințele de mediu româneşti şi intracomunitare. Contorul este marcat CE și e însoțit de certificatul de conformitate (conform dispozițiilor de la art. 5 din DG nr. 1022/2002) prin care se atestă faptul că produsul nu pune în pericol viața, sănătatea, siguranța la locul de muncă și nu are un impact negativ asupra mediului. Consultă specificațiile tehnice ale contoarelor inteligente pe care le instalăm în acest moment: sistem CERT și sistem CERM.

Tehnologia „Smart Meter” a luat amploare în România

Companiile E-Distribuție au derulat, până în prezent, patru proiecte în baza cărora au fost deja instalate peste 500.000 de contoare inteligente. Acestea fac parte din strategia Grupului Enel pe termen mediu, de a instala contoare inteligente pentru întreaga bază de 2,9 milioane de clienți de distribuție de electricitate din România. Alți 171.000 de clienți vor dispune de avantajele contorizării inteligente a consumului de energie electrică, până în 2020, astfel încât vor beneficia de citirea indexului de la distanță, vor putea face estimări de consum și vor avea mai multe informații despre profilul lor de consum. De asemenea, contoarele inteligente pot comunica în timp real cu distribuitorul, permițând o identificare mai ușoară a defecțiunilor de reţea, astfel încât compania să poată interveni în caz de avarii mai rapid și mai eficient, îmbunătățind astfel calitatea rețelelor și a serviciilor.

Proiectul pilot al companiei s-a derulat în perioada 2015 - 2016, când au fost integraţi 443.000 de clienţi cu noile tehnologii, reprezentând 4,8% din numărul total de 9,3 milioane de consumatori alimentaţi la joasă tensiune. Costul total al proiectului a fost de 164,8 milioane de lei, iar costul unitar a fost de 370 de lei pentru fiecare client.

E-Distribuție Muntenia a programat pentru 2019 instalarea a aproximativ 80.000 de noi contoare inteligente în judeţele Giurgiu și Ilfov. În județul Giurgiu, furnizorul a desfășurat cea mai amplă campanie de instalare de contoare inteligente din zona sa de gestiune a rețelelor de distribuție de electricitate, astfel încât peste 90% dintre clienții din județ beneficiază un dispozitiv de măsurare inteligentă a consumului de electricitate.

E-Distribuție Dobrogea a instalat peste 42.000 de contoare inteligente în judeţele Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa şi Tulcea, iar E-Distribuție Banat a instalat contoare inteligente pentru aproape 50.000 de clienți din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș. Astfel, numărul clienţilor care vor avea Smart Meter până în 2020 este de 670.000.

Intervenție rapidă și reduceri de costuri

În urma programelor ample de investiții în modernizarea rețelelor, s-a îmbunătățit semnificativ calitatea serviciilor, companiile E-Distribuție ale grupului fiind în topul celor mai performanți operatori de distribuție energie electrică din România.
Conform celor mai recente rapoarte oficiale ale ANRE, pentru anul 2018, indicele SAIDI al întreruperilor neplanificate (System Average Interruption Duration Index – durata medie a întreruperilor pe client) pentru E-Distribuție Muntenia a fost de 138 de minute, cel mai performant din țară, în scădere de la 145 de minute în anul 2017. Pe următoarele locuri în clasament s-au situat E-Distribuție Dobrogea, cu 188,8 minute, și E-Distribuție Banat, cu 214,7 minute, ambele cu performanțe mai bune decât media națională, care s-a situat la 224,1 minute.

Pentru cei care folosesc surse de energie regenerabilă, contorul va putea înregistra atât energia consumată, cât și pe cea „injectată” în retea. Există beneficii şi pentru distribuitor, anume reducerea costurilor cu reconectarea, cu impact asupra costurilor clientului, reducerea costurilor de citire şi, în general, scăderea pierderilor. Operatorii au raportat că, faţă de costul iniţial de 2-15 lei pe client, s-a obţinut o reducere cu 20 - 95%, conform datelor ANRE. În privința reducerii consumului comercial în reţea, s-a înregistrat o scădere între 1 și 15%, iar în privința celui tehnic, o scădere de până la 5 procente. Costurile cu deconectarea şi reconectarea, între 4 şi 40 de lei pe client, a fost reduse cu până la 15 lei în medie pe client, respectiv 80% din costul iniţial.

Cum funcționează contoarele inteligente

Contoarele inteligente permit afișarea mai multor tipuri de energie, acestea putând fi programate să înregistreze energia electrică diferențiat pe zone orare. Aceste contoare permit transmiterea la distanță a datelor de facturare (indexului), precum și operații de la distanță, cum ar fi: conectări, deconectări, schimbarea tarifului, transferul contractului, etc. Consumatorii pot alete tariful diferențiat pe zone orare, iar în funcție de schema de consum aleasă, contoarele sunt citite diferit, cu indexul corespunzător. Fiecare consumator își poate transmite singur indexul contorului, conform indicațiilor furnizorului, în intervalul de telecitire indicat pe factură. În ultima zi din intervalul de telecitire indexul poate fi înregistrat până la ora 19:00, asigurându-se că va primi factura cu energia consumată.

Sistemul integrat de măsurare inteligentă

Contorul inteligent funcționează la adevărata capacitate doar atunci când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă, astfel încât să poată transmite informații în rețea împreună cu alte contoare. Informațiile sunt transmise către un concentrator de date, care le comunică în mod securizat sistemului central. Datele transmise sunt consumul de energie electrică, curba de sarcină și alte valori ale parametrilor energiei electrice, prin sistemul de comunicații PLC (power-line communication) – cablurile de alimentare cu energie.

Contoarele inteligentenu utilizează şi nu generează semnale WiFi. Când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă, contorul inteligent comunică securizat, direct cu furnizorul și cu consumatorul, astfel încât îi permite furnizorului să colecteze și să analizeze date, să afle care sunt problemele din rețea ce trebuie rezolvate, iar consumatorului îi facilitează monitorizarea și adaptarea consumul, pentru a-l optimiza.

Rețeaua inteligentă va fi, în curând, integrată într-un sistem care va permite atât programarea consumului de energie electrică în funcție de anumiți parametri prestabiliți pentru optimizare, dar și pornirea aparatelor de uz casnic în funcție de schema de consum aleasă. Practic, aparatele electronice vor putea funcționa conform unui program care să respecte schema de consum aleasă de fiecare client în parte, astfel încât să scadă pierderile de energie și prețul final al facturii.

Ştiri Recomandate

Avioanele de luptă chineze au intrat în spațiul Taiwanez. Ce a urmat

Avioane de luptă chineze au intrat sâmbătă, a doua zi consecutiv, în spaţiul aerian taiwanez, transmite dpa....

Imagini APOCALIPTICE. Ce s-a întâmplat într-un oraș din RUSIA (VIDEO)

Milioane de insecte minuscule au fost filmate roiind în jurul unui oraș, imaginile parcă sunt rupte dintr-un film.

ADEVĂRUL din laboratoarele din MAREA BRITANIE. Cu ce PROBLEMĂ se confruntă

Dr. Phil Robinson, un expert în genomică și inventator care a vizitat laboratoarele, spune că „fiecare parte a...

Marea Britanie ar putea intra din nou în ÎNCHIDERE și IZOLARE

Marea Britanie va avea probabil nevoie, mai devreme sau mai târziu, să reintroducă unele măsuri de închidere şi...

Momente CRUNTE la Matei Balș. S-a întâmplat noaptea! Cercel a IZBUCNIT

Se întâmplă lucruri incredibile la Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

Poliția Economică. Peste 11.000 de dosare penale în 2020

Peste 2.100 de percheziţii au fost efectuate de poliţiştii de la Economic de la începutul acestui an şi peste 11.000...

Horoscop 2020. Surprize pentru anumite zodii

Astrele au pregătit noi surprize pentru 4 zodii: Capricorn, Scorpion, Săgetător și Pești.

Ministrul francez al Economiei şi Finanţelor a fost testat pozitiv cu COVID-19

Ministrul francez al Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire, a anunţat vineri seară că a fost testat pozitiv cu...

ȘI VA FI HAOS! Baba Vanga, despre PANDEMIE și anul 2021

În spațiul public au apărut noi previziuni ale clarvăzătoarei Baba Vanga, care, printre altele, a avertizat inclusiv...

Adeverință de VECHIME. TOT ce trebuie să știi

Pentru salariații din mediul privat, nu există un formular tip pentru Adeverința de Vechime în muncă, dar este...

Adrian Câciu: 60% dintre inspectorii școlari se află în campanie electorală

Adrian Câciu explică pe pagina sa de Facebook faptul că 60% din inspectorii școlari au alte preocupări perioada asta...

COVID-19. Avertisment. ANTIBIOTICUL care face mai mult RĂU decât BINE

Un grup de oameni de știință americani de la diferite departamente și instituții de profil, inclusiv de la...

Ancheta NAVALNÎI. Rusia are mijloace "limitate"

Rusia are mijloace "limitate" de a ancheta cazul lui Alexei Navalnîi, a transmis vineri Kremlinul, acuzându-i pe...

Beijing şi Washington în "RĂZBOI". Află ce s-a întâmplat

Guvernul chinez a anunţat sâmbătă că introduce un mecanism care îi va permite să restrângă activităţile companiilor...

MEGA PROTEST în Piața Universității! FĂRĂ CUȘCĂ și BOTNIȚĂ! Mesajul DISPERAT al unei mame! Citește-l înainte să ieși în stradă

Mai mulți părinți anunță că vor ieși, sâmbătă, în stradă pentru ca elevii să nu mai poarte mască la școală.

Cum sunt notați copii în timpul orelor online

Ca mai toate domeniile de activitate, școala este și ea afectată de pandemie. Din păcate statul român nu a făcut...

Trump a promis 100 de milioane de doze de VACCIN până în 2021

Preşedintele Donald Trump a promis vineri că 100 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 vor fi fabricate până...

Știrile dimineții. Ce este bine să știți la începul week-end-ului

Selecție cu cele mai interesante știri pe care este bine să le știți.

Ciclonul din Mediterana a lovit Grecia

Furtuna Ianos, ciclonul din Mediterana, a lovit zona din sud-vest-ul Greciei, vineri.

OMV Petrom recunoaște că a redus producția de gaze

Reprezentanţii OMV Petrom confirmă că producţia de gaze a companiei a fost redusă, ca urmare a opririi instalaţiilor...

În 48 de ore TikTok și WeChat vor fi interzise în SUA

TikTok și WeChat vor fi înterzise peste 48 de ore pe teritoriul SUA iar aceste aplicații nu vor mai putea fi...

Covid-19. Este oficial, Anglia a intrat în valul doi

Marea Britanie se află în al doilea val de Covid-19, a anunțat premierul Boris Johnson și a mai adăugat că acest...

Incident la locuința ambasadorului SUA la Moscova

Un vehicul care era condus de un cetățean rus a forțat intrarea în perimetrul reședinței ambasadorului SUA la...

Covid-19. Rusia. Primul medicament vândut în farmacii

Rusia a aprobat primul medicament care va eliberat pe bază de reţetă în farmacii, Coronavir, care urmează aprobării...

CUTREMUR pe plan extern. Lucrurile se complică la granițele României! Iulian Chifu, explicații

Analistul geopolitic Iulian Chifu a vorbit în exclusivitate pentru DCNEWS despre tensiunile dintre Ankara și Atena...

Avertismentul rușilor cu nuanțe de amenințare. Agravarea situației din Marea Neagră

Întreaga responsabilitate în cazul unei posibile agravări a situaţiei în regiunea Mării Negre va reveni Statelor...

Cât de periculoase sunt mutațiile SARS-CoV-2

În filmele cu zombi, un ''mutant'' este o creatură terifiantă. În realitate însă, este normal ca un virus să sufere...

Facebook se uita la noi prin camera foto a telefonului și face bani

Facebook este dat din nou în judecată pentru presupuse acte de spionaj asupra utilizatorilor de Instagram.

LOVITURĂ pentru rechinii imobiliari! GATA: S-A TERMINAT! video

Problema modului în care se construieşte în Bucureşti nu putea să lipsească din dezbaterea incendiară organizată de...

Pensionare anticipată cu doi ani, fără penalizare. Lege promulgată

Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr....

Noua armă favorită a Bundeswehr. Cât costă achiziționarea noilor arme de asalt

Bundeswehr, forțele armate ale Germaniei, au anunțat într-un comunicat de presă publicat pe 15 septembrie detalii...

Cine ar putea preda Educație Financiară în școli

Noul an școlar începe și cu implementarea programului pilot care modifică programa și modul de predare, indiferent...

Loteria Română intră în era digitală

Loteria Română şi Autoritatea pentru Digitalizarea României au semnat contractul pentru crearea și dezvoltarea...

Belarus închide granițele iar Polonia impune sancțiuni

Polonia ia în calcul instituirea de sancţiuni naţionale împotriva Belarusului, fostă republică sovietică la graniţa...

Christine Lagarde este NEMULȚUMITĂ! A criticat DUR

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a criticat vineri faptul că un număr mic de posturi...

Curs valutar: Moneda naţională s-a apreciat în raport cu euro

Moneda naţională s-a apreciat uşor vineri în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României la...

CNPP: În ce situații se SUSPENDĂ plata PENSIEI

În sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare, doar în cazurile de față.

Transportatorii demarează proteste de amploare

Transportatorii rutieri de mărfuri se pregătesc de proteste de amploare, generate de impozitarea diurnei ca venit...

Negoiță: ”Vrem să scoatem circulația de pe Bulevardul Unirii. Mașinile, prin TUNEL cu regim de autostradă”

Robert Negoiță anunță proiecte uriașe pentru Sectorul 3 al Capitalei, unice în lume, conform acestuia. 

Franța. Ce se întâmplă cu munca de acasă

Munca de acasă rămâne foarte recomandată în această perioadă, a declarat vineri ministrul francez al muncii şi...

Curs valutar | Actualizat la 19-09-2020
EUR flag1 EUR = 4.8582 RON
USD flag1 USD = 4.0972 RON
GBP flag1 GBP = 5.3220 RON
CHF flag1 CHF = 4.5132 RON
AUD flag1 AUD = 2.9944 RON
DKK flag1 DKK = 0.6530 RON
CAD flag1 CAD = 3.1126 RON
HUF flag1 HUF = 0.0135 RON
JPY flag1 JPY = 0.0393 RON
NOK flag1 NOK = 0.4526 RON
SEK flag1 SEK = 0.4667 RON
XAU flag1 XAU = 257.4245 RON
Monede Crypto
1 BTC = 45423.12RON
1 ETH = 1578.08RON
1 LTC = 200.11RON
1 XRP = 1.03RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 2.41% p.a.
ROBOR:
3 luni: 1.96%
6 luni: 2.03%
12 luni: 2.09%
EURIBOR:
3 luni: -0.5010 %
6 luni: -0.4630 %
12 luni: -0.4230 %