Belarus. Dictatorul n-a fugit! Lidera opoziţiei admite că ''a pierdut strada''
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Ambasadorul belarus pe lângă UE, Aleksandr Mihnevici, care este şi reprezentantul ţării sale în Belgia, a fost convocat şi de ministrul belgian al afacerilor externe, Sophie Wilmes.
Ambasadorul belarus pe lângă UE, Aleksandr Mihnevici, care este şi reprezentantul ţării sale în Belgia, a fost convocat şi de ministrul belgian al afacerilor externe, Sophie Wilmes.
La şase luni de la disputatele alegeri prezidenţiale din Belarus, lidera opoziţiei Svetlana Tihanovskaia a recunoscut că mişcarea pentru democraţie a suferit o înfrângere temporară

"Trebuie să recunosc, am pierdut strada", a declarat ea într-un interviu pentru ziarul elveţian Le Temps. "Nu avem mijloacele necesare să contracarăm violenţa regimului împotriva protestatarilor", a adăugat ea.

Guvernul, a spus Tihanovskaia, are armele şi are puterea. "Da, se pare că pentru moment am pierdut", a adăugat ea.

Belarus a fost dominat de o criză politică internă după alegerile prezidenţiale din 9 august în care Aleksandr Lukaşenko a declarat victoria cu 80,1% din voturi, notează Agerpres.

Alegerea lui Lukaşenko, la putere de 26 de ani, a fost văzută pe scară largă ca trucată şi a provocat luni de proteste imense în stradă. Opoziţia crede că Tihanovskaia este adevăratul câştigător.

De atunci, aceste proteste şi-au pierdut din intensitate, pe fondul arestărilor în masă şi a vremii aspre de iarnă.

Dar opoziţia îşi construieşte structurile pentru bătăliile viitoare înainte de venirea primăverii, a declarat Tihanovskaia pentru Le Temps, care a discutat cu ea în Lituania, unde este în exil.

"Strategia noastră este să ne organizăm mai bine, să punem o presiune constantă asupra regimului până când oamenii sunt gata să iasă din nou în stradă, poate în primăvară".

Activist şi blogger, soţul lui Tihanovskaia, Serghei, care şi-a anunţat intenţia de a candida, a fost încarcerat înainte de alegeri. Astfel că Tihanovskaia şi-a înregistrat în schimb candidatura.

Tihanovskaia a mai spus că se gândeşte în fiecare zi la întoarcerea în Belarus, de multe ori aproape de disperare când se gândeşte la viitor.

"Dar atunci îţi dai repede seama că nu poţi face asta dacă eşti un simbol, un lider naţional, nu poţi să renunţi", a spus ea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel