Beijing sau Washington? O alegere dificilă pentru Londra
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Lucrurile se vor limpezi, poate, după alegerile americane
Lucrurile se vor limpezi, poate, după alegerile americane
În timp ce negocierile privind un nou acord cu Bruxelles se complică, Marea Britanie post-Brexit se confruntă cu o mare dilemă, consideră Financial Times, apreciind că Londra trebuie să opteze între Beijing și Washington pentru relații economice mai strânse. 

Nimic nu pare să meargă. Potrivit Bloomberg, negociatorul guvernului condus de premierul Boris Johnson a acuzat săptămâna aceasta Uniunea Europeană că nu vine cu o ofertă ”de calitate” pentru viitoarele relații cu Regatul Unit.

De altfel, Financial Times crede că, în ”afara unei probabile prelungiri a perioadei de tranziție a Brexitului până în 2021, ar fi chiar o surpriză dacă Bruxelles ar venit cu ceva mai bun decât un acord comercial minim”, fără reglementarea problemelor stringere, care ar urma să intre într-o lungă, foarte lungă serie de discuții, tratative și, firește, certuri.

În aceste condiții, Londra va fi oarecum nevoită să-și reorienteze politica economică și extrenă, concentrându-se mai mult pe Statele Unite și China, potrivit aprecierilor analistului Tony Barber.

Alegerea este dificilă și, posibil, într-un final se va ajunge la un compromis. America lui Donald Trump este un mare ”perburbator” al ordinii mondiale creată după 1945 și la care Marea Britanie este profund atașată prin NATO, ONU, prin Organizația mondială a comerțului și, mai recent, prin Uniunea Europeană, cu care este în plin divorț.

Citește și Efectul covid-19? Cinci crize care s-au agravat în timpul pandemiei

În același timp, China exercită presiune pentru ca Marea Britanie să-și respecte angajamentele, precum invitația lansată grupului Huawei de a-și dezvolta rețeaua 5G. Mai există, de asemenea, și o schimbare de atitudine a opiniei publice în privința celor două puteri mondiale.

Conform unui ultim sondaj, numai 28% dintre britanici mai au încredere în Statele Unite, dar neîncredere în privința Chinei este și mai mare: 83% dintre locuitorii Regatului Unit nu au încredere în marele state asiatic. Totuși, o alegere trebuie făcută mai ales că pare să se aproape un nou război rece, de această dată între China și SUA. Probabil, lucrurile vor deveni mai clare după alegerile americane din noiembrie anul curent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel