Bateriile lui Elon Musk, pătate cu sânge. Adevărul care iese la iveală
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Copii muncesc în condiții crunte
Copii muncesc în condiții crunte
În goana după ”energiile curate” se pierd din vedere alte probleme care sunt probabil la fel de acute ca și cele legate de mediu, exploatarea copiilor din Republica Democrată Congo (RDC).

Bateriile vehiculelor Tesla se bazează pe o componentă cheie și anume cobaltul. Acest element chimic este absolut necesar pentru acumulatorii litiu-ion pe care Elon Musk îi utilizează la vehiculele Tesla, notează The Times.

La doi ani după ce a jurat să elimine cobaltul din bateriile produse de Tesla, din cauza preocupărilor legate de costurile sale, a abuzurilor și a cererii de boicotare, Musk a ales să semneze un acord pentru a cumpăra 6.000 de tone de cobalt în fiecare an de la gigantul minier Glencore, în valoare de aproximativ 190 de milioane de dolari pe an. Contractul a înfuriat avocații care acționează pentru familiile congoleze ai căror copii au fost uciși sau mutilați săpând după cobalt.

O acțiune colectivă împotriva Tesla și a altor patru companii tehnologice, inclusiv Apple și Microsoft, aduce acuzații de „favorizare și implicare în moartea și rănirea gravă a copiilor care lucrează în minele de cobalt, și care fac parte din lanțul de aprovizionare al acestor companii”.

În ciuda bogăției minerale a țării lor, congolezii se numără printre cei mai săraci oameni din lume, cu un venit pe cap de locuitor de 800 USD. Terrence Collingsworth, avocatul reclamanților, a spus despre clienții săi adolescenți că nu au avut niciodată un laptop sau un iPhone și „nu pot înțelege cu adevărat modul în care este utilizat cobaltul în ciuda faptului că au fost forțați să lucreze în cele mai primitive condiții imaginabile ”.

Elon Musk a fost AMENINȚAT de hackerii de la Anonymus

Glencore își asigură cumpărătorii că niciun gram de cobalt extras manual nu provine din minele sale, dar militanții pentru drepturi spun că este imposibil de garantat că bateriile sunt ”curate” la sfârșitul unui lanț de aprovizionare complex.

Așa-numitele mine artizanale din Congo, unde standardele de siguranță nu sunt puse în aplicare, reprezintă 20% din producție.

Echipat cu puțin mai mult decât o lopată și o torță ieftină, copiii de până la nouă ani sapă vizuini în căutarea cobaltului pentru a câștiga câteva sute de grame pe zi din acest metal.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, 80 de copii pe an sunt uciși în accidente legate de exploatarea cobaltului.

Glencore, compania care produce cobalt pentru Tesla, este listat la Londra și are sediul social în Jersey, Marea Britanie. Compania se confruntă cu o anchetă penală a guvernului elvețian cu privire la „suspiciunea de răspundere penală” cu privire la presupusa luare de mită a oficialilor străini din RDC. 

În aceste scandal este implicat și miliardarul israelian Dan Gertler, împotriva căruia Trezoreria americană a impus sancțiuni acuzându-l că și-a folosit legăturile cu Joseph Kabila, fostul președinte al RDC, pentru a obține acorduri miniere.

În ciuda sancțiunilor, Glencore a confirmat că era obligată să plătească domnului Gertler drepturi de redevență de aproximativ 2,5% la vânzările sale de cobalt.

Într-o declarație, Tesla a spus că: „Deoarece Tesla recunoaște riscurile mai mari ale problemelor legate de drepturile omului în cadrul lanțurilor de aprovizionare cu cobalt, în special pentru munca copiilor din RDC, am făcut un efort semnificativ pentru a stabili procese de eliminare a acestor riscuri din lanțul nostru de aprovizionare”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel