BASF salvează industria auto cu o nouă tehnologie
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
BASF a pus la punct o nouă tehnologie
BASF a pus la punct o nouă tehnologie
Industria auto este mai aproape de a-și reduce dependența de paladiu după ce BASF a dezvoltat o nouă tehnologie catalitică pentru autoturismele pe benzină și care înlocuiește o parte din metal cu o platina care este mai ieftină.

BASF se așteaptă ca noua tehnologie să fie implementată la mașini începând cu anul 2023, scrie Bloomberg, și cu câteva aplicabilități care vor fi posibile în 2022.

Tehnologia, care a fost ideea a doi mineri din Africa de Sud, a fost testată iar rezultatele sunt conforme cu standardele de emisii.

Prețul platinei a crescut cu 3,2% în urma anunțului care a marcat unul dintre primele semne că producătorii pot depăși barierele tehnice în utilizarea acestui metal pentru a înlocui paladiul. Acesta din urmă și-a dublat valoare în ultimele 18 luni, deoarece introducerea unor standarde mai stricte privind emisiile a sporit cererea și a mărit deficitul de ofertă.

Înlocuirea parțială ar putea să nu elimine pe deplin deficitul de paladiu, dar ar stimula platina, potrivit Consiliului Mondial de Investiții pentru Platină.

Dezastru pe șosele României. Ce au descoperit inspectorii RAR

Valoare platinei a scăzut pe măsură ce consumatorii au început să renunțe la vehiculele diesel în care este folosit acest metal. Acum este puțin peste o treime din prețul paladiului.

Purtătorul de cuvânt al BASF a declarat că cantitatea de platină folosită în noii catalizatori va depinde de tipul vehiculului și regiunea de vânzare. Partenerii minieri ai companiei sunt Sibanye Stillwater Ltd. și Impala Platinum Holdings Ltd.

Dezvoltarea acestei noi tehnologii ar putea să sprijine platina pe termen mai lung, dar ar putea dura câțiva ani până când noul catalizator va fi utilizat pe scară largă de către producătorii de automobile, a spus Michael Sheehan, manager la Orion Commodities Management LP.

Prețul paladiului a scăzut marți, lucru care a fost prevăzut de Citigroup pe fondul epidemiei de coronavirus din China, țară care este un mare consumator al acestui metal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...


pixel