Urmărește dezbaterea live

Băncile, presate de marii investitori: Opriți finanțarea industriilor poluante
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
"Există o nevoie urgentă pentru bănci să adopte şi să accelereze acţiuni destinate sprijinirii obiectivelor din Acordul de la Paris", a declarat directorul general al IIGCC, Stephanie Pfeifer.
"Există o nevoie urgentă pentru bănci să adopte şi să accelereze acţiuni destinate sprijinirii obiectivelor din Acordul de la Paris", a declarat directorul general al IIGCC, Stephanie Pfeifer.
Un grup de investitori care împreună gestionează active în valoare de 11 trilioane de dolari au cerut celor mai mari bănci din lume să elimine finanţarea pentru companiile care au legătură cu combustibilii fosili şi să sprijine obiectivele convenite la summitul pentru climă de la Paris, informează Bloomberg, citat de Agerpres.

Grupul de investitori, printre care se numără Pacific Investment Management Co., cel mai mare investitor mondial în obligaţiuni, şi Legal & General Investment Management, cel mai mare manager de active din Marea Britanie, au cerut unui număr de 27 de bănci să se angajeze pentru eliminarea emisiilor poluante generate de operaţiunile lor până în 2050, inclusiv a acelor emisii generate de pe urma activităţilor de creditare, trading şi subscriere. 

În calitate de gardieni primari ai capitalului pentru cea mai mare parte a economiei mondiale, băncile vor juca un rol vital în eforturile destinate limitării încălzirii globale şi un număr din ce în ce mai mare de activişti de mediu, decidenţi politici şi investitori cer acum industriei bancare să îşi utilizeze resursele sale considerabile pentru a facilita tranziţia la o lume fără emisii poluante.

"Există o nevoie urgentă pentru bănci să adopte şi să accelereze acţiuni destinate sprijinirii obiectivelor din Acordul de la Paris", a declarat directorul general al IIGCC, Stephanie Pfeifer.

Citește și: Doi decedați într-o mașină Tesla, pe pilot automat. Poliția: 99,9% nu era nimeni la volan
Grupul de 35 de investitori a anunţat că a demarat discuţiile cu 27 din cele mai mari bănci ale lumii, precum JPMorgan Chase & Co., HSBC Holdings Plc şi UBS Group AG, şi se aşteaptă să extindă listă de-a lungul timpului. Deşi multe bănci au anunţat planuri destinate ajungerii la emisii zero, criticii pun sub semnul întrebării aceste angajamente deoarece nu menţionează creditele acordate pentru activităţile din sectorul combustililor fosili şi nici nu includ repere intermediare.

"Problema cu care ne confruntăm în prezent este că mult prea multe bănci nu se gândesc la prejudiciile provocate climei atunci când iau decizii de finanţare şi mult prea mulţi bani sunt injectaţi în activităţi cu emisii intensive de carbon de care trebuie să ne îndepărtăm", a declarat Natasha Landell-Mills, director de stewardship la Sarasin & Partners.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel