Bănci la ananghie. Bătăi de cap pentru toată Europa
Autor: Costin Spoială
Data publicării:
Noi reglementări pentru credite
Noi reglementări pentru credite
Reprezentanţii băncilor din Turcia le-au spus investitorilor străini că nu se grăbesc să vândă creditele cu probleme din bilanţuri, ci se concentrează pe restructurarea lor, au declarat, pentru Reuters, persoane care au participat la discuţii şi au dorit să-şi păstreze anonimatul. La întâlnire au participat reprezentanţii Deutsche Bank, Cerberus, Goldman Sachs, Bain şi BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare) şi cei ai instituţiilor financiare turceşti Is Bank, Akbank, Garanti Bank, Finansbank, Alternatifbank şi Kuveyt Turk.

Economiştii şi-au exprimat îngrijorarea privind transparenţa creditelor neperformante deţinute de băncile turceşti, apreciind că nivelul acestora a crescut semnificativ în urma deprecierii lirei turceşti.

Câteva mari companii din Turcia, inclusiv Dogus Holding şi Yildiz Holding, au căutat să-şi restructureze împrumuturile anul trecut, iar ministrul de Finanţe, Berat Albayrak, a promis luna trecută că va injecta în băncile de stat cinci miliarde de dolari şi va şterge din bilanţurile lor creditele din domeniul energiei şi construcţiilor prin intermediul a două noi fonduri.

La 31 martie 2019, valoarea creditelor restructurate se ridica la 100 de miliarde de lire turceşti. Deşi rata creditelor neperformante (NPL) este de 4,04%, aceasta ar urma să crească la 6% până la sfârşitul anului, iar unii analişti estimează că ar putea ajunge la 8%.

Citește și: Garanti Bank obține creditare de la Banca Mondială

Investorii, cum ar fi BERD, evaluează diferite metode pentru a investi în activele şi în împrumuturile cu probleme. Investitorii străini sunt interesaţi de activele mai puţin riscante, cum ar fi firmele din turism şi exportatorii care au venituri în valută, dar se confruntă cu probleme administrative, susţin sursele.

Anul trecut, lira turcească a pierdut peste 40% din valoare, în principal din cauza temerilor privind influenţa preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, cererilor sale repetate de scădere a ratelor dobânzilor şi a înrăutăţirii legăturilor cu SUA.

Analiştii atrag de mai multe luni atenţia asupra riscurilor la adresa economiei turceşti, confruntată cu o inflaţie de două cifre şi un deficit mare de cont curent, în pofida unei creşteri economice solide.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel