Banca Naţională a Elveţiei, măsuri RADICALE pentru moneda națională
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Banca Naţională a Elveţiei
Banca Naţională a Elveţiei
Banca Naţională a Elveţiei nu are alternativă la politica sa monetară ultra-expansionistă, criza provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19) punând o presiune "enormă" pe francul elveţian, care se apreciază semnificativ, a declarat preşedintele SNB, Thomas Jordan, transmite Reuters.

Moneda Elveţiei este văzută ca o investiţie de refugiu în vremuri de incertitudini, datorită excedentului de cont curent masiv al ţării. Aceste evoluţii forţează SNB să intervină în mod regulat pentru a limita aprecierea francului şi a proteja economia ţării dependentă de exporturi.

FMI avertizează asupra pericolului pe care îl implică protecționismul

Banca Naţională a Elveţiei nu este încântată că rata dobânzii pentru depozitele constituite la SNB este la minus 0,75%, a declarat Jordan, într-un interviu acordat publicaţiei SonntagsZeitung.

Ratele dobânzilor - cele mai scăzute din lume - ar putea fi majorate de îndată ce circumstanţele o permit, deşi în prezent este imposibil.

"Din păcate, nu avem altă alegere decât să menţinem rata negativă a dobânzii. Fără ea, am fi acum într-o situaţie mult mai dificilă", a explicat preşedintele SNB.

Acesta a adăugat: "Francul elveţian ar fi cu mult mai atractiv şi condiţiile de finanţare pentru economia elveţiană ar fi mult mai dificile. În acest moment este necesară rata negativă a dobânzii pentru a evita pagube majore produse Elveţiei".

De asemenea, Jordan a confirmat intervenţia SNB pe pieţele valutare, pentru a ţine sub control recenta apreciere a francului elveţian.

Totalul depozitelor la vedere - banii pe care-i ţin băncile comerciale la SNB pe termen scurt - a urcat cu aproape 77 miliarde de franci elveţieni anul acesta, în timp ce moneda Elveţiei a atins cel mai ridicat nivel faţă de euro din iulie 2015. O creştere a depozitelor la vedere indică achiziţii valutare. SNB a cheltuit pentru achiziţii valutare 13,2 miliarde de franci elveţieni în 2019 şi 2,3 miliarde de franci elveţieni în 2018.

"Am insistat de câteva ori ... suntem activi pe pieţele valutare pentru a reduce presiunea asupra francului elveţian. Nu raportăm tranzacţiile în mod deliberat, dar vrem să subliniem că vom face tot posibilul pentru a preveni aprecierea monedei naţionale", a declarat Jordan.

Într-un interviu separat acordat publicaţiei Tribune de Geneve, preşedintele SNB a fost întrebat dacă instituţia încearcă să oprească francul să nu se aprecieze la 1,05 euro.

"Nu apărăm un anume curs valutar faţă de euro. În linie cu mandatul său, SNB ţine cont de situaţia tuturor valutelor", a răspuns Jordan.

Acesta a adăugat că măsurile luate de Guvernul de la Berna pentru a stopa extinderea pandemiei limitează activitatea economiei elveţiene la 70-80% din nivelul normal, la un cost economic de 11-17 miliarde de franci elveţieni pe lună.

Întrebat dacă ratele dobânzilor ar putea merge chiar mai departe în teritoriul negativ, şeful SNB a răspuns: "Încă avem marjă de manevră dacă va fi necesar, dar în prezent ne concentrăm pe intervenţiile pe pieţele valutare, pentru a limita presiunile asupra francului elveţian".

Banca Naţională a Elveţiei nu intenţionează în această perioadă să-şi majoreze deţinerile de aur de 1.040 tone, a adăugat Jordan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel