Banca centrală a Austriei a evaluat consecințele pandemiei
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Concluzia nu este deloc îmbucurătoare
Concluzia nu este deloc îmbucurătoare
Economia Austriei ar urma să se contracte cu 3,2% în acest an, pe baza unui scenariu referitor la un impact "moderat" al pandemiei de coronavirus, a anunţat marţi Banca Naţională a Austriei, adăugând că fiecare săptămână de izolare diminuează produsul intern brut anual cu peste două miliarde de euro, transmite Reuters.

Banca Naţională a Austriei (ONB) a subliniat însă că prognoza sa cu privire la evoluţia produsului intern brut se bazează pe ipoteza că majoritatea măsurilor de izolare, introduse pentru combaterea coronavirusului, vor fi eliminate în al doilea trimestru.

"Prima estimare a cercetătorilor ONB arată un declin al PIB-ului real în Austria cu peste 3% conform unui scenariu moderat privind COVID-19", a declarat guvernatorul ONB, Robert Holzmann. "Dacă acest scenariu nu se va materializa, estimările vor trebui să fie revizuite în mod semnificativ în jos", a precizat Holzmann, adăugând că prognoza este supusă unui grad ridicat de incertitudine şi că este prea devreme pentru a evalua n mod adecvat impactul pandemiei.

Austria a închis şcolile, restaurantele, barurile, teatrele şi alte locuri de adunare, inclusiv magazinele care nu vând produse esenţiale. Oamenilor li s-a spus să stea în casă şi să lucreze de acasă dacă este posibil. Majoritatea acestor măsuri sunt valabile până în data de 13 aprilie, dar sunt aşteptate să fie prelungite.

Citește și Covid-19: Guvernul Austriei alocă 38 mld. de euro companiilor

Conform unor slide-uri prezentate marţi de Holzmann la o conferinţă de presă, pandemia de coronavirus ar urma să şteargă 4,4 puncte procentuale din PIB-ul Austriei în 2020, ceea ce ar însemna o contracţie economică de 3,2% în acest an comparativ cu 2019. De asemenea, ONB prognozează pentru acest an un deficit bugetar de 5,4% din PIB, în condiţiile în care guvernul a pus la dispoziţie zeci de miliarde de euro pentru ajutoare economice.

Săptămâna trecută, institutul de cercetări economice Wifo, care elaborează prognozele economice utilizate de guvernul de la Viena, a prognozat o contracţie de 2,5% a PIB dacă măsurile de izolare vor fi relaxate în luna mai iar situaţia va reveni la normal în cursul verii.

Potrivit guvernatorului Băncii Naţionale a Austriei, fiecare săptămână de izolare costă 0,53% din PIB-ul anual sau 2,1 miliarde de euro. Holzmann a mai spus că ONB nu poate oferi o prognoză de inflaţie dar că, cel mai probabil, impactul pandemiei va fi unul negativ. Săptămâna trecută, ONB şi-a revizuit, în jos, prognoza de inflaţie pentru acest an, până la 1,2%, din cauza scăderii preţului petrolului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel