Balcanii de Vest trebuie să renunțe la cărbune
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Gazele naturale pot funcţiona ca o punte pentru ţările din Balcanii de Vest care vor să adere la Uniunea Europeană şi trebuie să facă tranziţia de la cărbune la surse regenerabile, a declarat miercuri un oficial din conducerea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), transmite Bloomberg.

Termocentralele pe bază de cărbune produc mai mult de jumătate din energia electrică în cele şase state care formează Balcanii de Vest, ceea ce rezultă în cel mai poluat aer din Europa.

Unele centrale eoliene şi fotovoltaice încep să fie construite în Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Serbia şi Macedonia de Nord, în timp ce Albania se bazează în mod tradiţional pe energia hidroelectrică. La rândul său, BERD ajuta la finanţarea reţelelor pentru transportul gazelor naturale şi a centralelor electrice pe gaze naturale, în ideea de a ajuta în procesul de tranziţie spre regenerabile.

"Nu poţi trece de la cărbune la regenerabile fără un pas intermediar. Noi credem că gazele naturale trebuie să fie pasul intermediar", a declarat directorul general pentru regiunea Balcanilor de Vest la BERD, Charlotte Ruhe. Acesta a dezvăluit că unele din cele 69 de state care sunt acţionari la BERD, cărora nu le-a dezvăluit identitatea, au ridicat obiecţii faţă de participarea BERD la finanţarea oricăror proiecte în domeniul combustibili fosili şi au cerut băncii să înceteze să facă acest lucru. "Dar eu cred că trebuie să oferim acestor ţări un pas intermediar. Gazele naturale sunt sigura soluţie", a spus Charlotte Ruhe.

Producția de gaze, în scădere în Europa. România a extras cu 10% mai puțin

Între timp, statele din Balcani care au promis că îşi vor curăţa sectoarele energetice pe parcursul aderării la UE, continuă să investească în termocentrale pe cărbune. Bosnia a anunţat anul trecut că va începe lucrările la o nouă termocentrală în timp ce Muntenegru va moderniza o veche termocentrală, în ambele cazuri fiind implicate firme din China.

"Aceasta este o regiune care are nevoie de energie curată şi de asemenea are nevoie de o industrie curată. Înverzirea sectorului energetic este una din priorităţile noastre", a spus Ruhe.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu.

În România, unde BERD este un investitor major, Banca se concentrează asupra finanţării infrastructurii, creşterea productivităţii şi consolidarea sectorului financiar. Până în prezent, BERD a investit aproape 8,7 miliarde de euro în economia românească.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel