Bacterie care proliferează în reactoare nucleare, cheia pentru noi vaccinuri
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Deinococcus radiodurans
Deinococcus radiodurans
Cheia pentru vaccinuri mai bune și mai ieftine ar sta într-o bacterie cu totul neobișnuită, sunt de părere cercetătorii. Bacteria care poartă numele științific Deinococcus radiodurans poate supraviețui în medii din cele mai extreme, cum ar fi centralele nucleare, scrie Gizmodo.

Bacteria este destul de unică în trăsăturile sale deoarece este aproape imună la radiații. Poate rezista până la 5.000 de Gy de radiații, substanțe chimice toxice și corozive, precum și căldurile deșertului dar și temperaturile negative extreme. S-a descoperit că acestor bacteriile le priesc rezervoarele de apă de răcire ale reactoarelor nucleare, notează Gizmodo.

Câțiva cercetători care studiază aceste bacterii s-au întrebat cum reușesc acestea să trăiască în astfel de medii. Unul dintre acești experți este Mike Daly, biolog molecular la Uniformed Services University, un colegiu medical condus de Pentagon în orașul Bethesda, Maryland.

Bacteria D. radiodurans rezistă la deterioriările pe care radiațiile ionizante le pot provoca prin producerea unui compus antioxidant special care conține mangan încărcat pozitiv, tehnică pe care cercetătorii vor acum să o aplice în obținerea unor vaccinuri mai ieftine și mai bune.

Cercetător: Imunitatea la Covid-19 este o fantezie periculoasă

„Am arătat că aceste complexe de mangan sunt foarte bune pentru protejarea proteinelor de oxidanții generați de radiații”, a spus Daly. Dar, aceiași antioxidanți ai manganului, nu au protejat ADN-ul sau ARN-ul. Așa că, de îndată ce a devenit foarte evident, mi-am spus: „Suna ca un mod ideal de a face un vaccin.”

„Dacă îți poți dezvolta agentul patogen (oricare ar fi acesta) și îl amesteci cu acești antioxidanți ai manganului”, a spus Daly, „ar trebui să poți elimina genomul, indiferent dacă este ARN sau ADN, și să-l faci complet neinfectant și steril, păstrând în același timp toate structurile și peptidele, toți liganzii (legăturile moleculare) și toate lucrurile care alcătuiesc suprafața virusului sau bacteriilor. Atunci vei fi ca o fantomă a ceea ce este virusul sau bacteria”. 

O astfel de metodă, atunci când va fi pusă la punct și tehnologia, va fi un moment de cotitură în producerea vaccinurilor deoarece vor putea fi săriți o mulțime de pași intermediari care la ora actuală sunt necesari pentru obținerea unui vaccin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel