Avertizare ANM. Risc de AVALANȘĂ și ninsoare la MUNTE
04 apr, 12:45, de  Antonio Grigore
ANM a emis ieri o avertizare, valabilă cel puțin până pe 5 aprilie, ora 20, privind riscul însemnat de avalanșe, care se pot produce la altitudini de peste 1800. În zonele montane vor fi precipitații, predominant sub formă de ninsoare, moderate cantitativ.
Meteorologii avertizează RISC mare de AVALANȘĂ la altitudini de peste 1800
Meteorologii avertizează RISC mare de AVALANȘĂ la altitudini de peste 1800


În munții Bucegi, RISC 3 - ÎNSEMNAT. La peste 1800 m, răcirea vremii va determina consolidarea zăpezii umezite din partea superioară a stratului, iar ninsorile care vor urma vor depune un strat nou de zăpadă proaspătă, ce poate atinge pe alocuri 15-20 cm. Intensificările vântului vor favoriza formarea de noi plăci de vânt, iar în zonele adăpostite de depozite mai însemnate. Stratul instabil din partea superioară a zăpezii, cumulat cu zăpada proaspătă așteptată poate aluneca peste cel vechi atât spontan, cât mai ales la supraîncărcări, ducând la declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii pe pantele mai înclinate.
La altitudini mai mici de 1800 m, stratul de zăpadă puternic umezit în zilele precedente se va consolida odată cu răcire vremii, iar precipitațiile prognozate îl va îngreuna suplimentar. Pe pantele înclinate, izolat spontan, dar mai ales la supraîncărcări, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și medii pe văile unde sunt acumulări mai importante de zăpadă, în special din etajul altitudinal 1500-1800 m. 

În munții Făgăraș, RISC 3 - ÎNSEMNAT. La peste 1800 m, scăderea temperaturilor va consolida zăpada umezită din partea superioară a stratului, peste care se va adăuga un nou strat, ce poate depăși pe alocuri 15 cm. Intensificările vântului vor favoriza formarea de noi plăci de vânt, iar în zonele adăpostite depozite mai însemnate. Stratul instabil din partea superioară a zăpezii, ce acum măsoară 30-40 cm, îndeosebi de pe versanții nordici, mai poate aluneca peste cel vechi, mai ales la supraîncărcări, ducând la declanșarea unor avalanșe de dimensiuni
medii pe pantele mai înclinate.
La altitudini mai mici de 1800 m, stratul de zăpadă puternic umezit în zilele precedente se va consolida odată cu răcire vremii, iar precipitațiile prognozate îl va îngreuna suplimentar. Pe pantele înclinate, izolat spontan, dar mai ales la supraîncărcări, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și medii, în special la altitudini de peste 1500 m.

Citește și: Noul submarin al Rusiei, armă împotriva sistemului financiar al lumii

În munții Vlădeasa-Muntele Mare, RISC MODERAT. Zăpadă puternic umezită în zilele precedente s-a tasat și consolidat, iar pe anumite văi sunt
formate depozite mai însemnate. Precipitațiile prognozate vor îngreuna suplimentar stratul. Pe văile și
pantele înclinate cu acumulări mai mari, izolat se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici, riscul fiind
amplificat la supraîncărcări.

În munții Călimani-Bistriței-Ceahlău, RISC 3 - ÎNSEMNAT. Vremea s-a răcit, iar temperaturile negative vor ajuta la consolidarea stratului. În zonele înalte, la suprafață se întâlnește un strat instabil de zăpadă proaspătă, depusă peste vechea zăpadă umedă și instabilă, mai consistentă în Masivul Ceahlău. În zonele adăpostite sunt acumulări mai mari de zăpadă. Pe pantele înclinate, mai ales la supraîncărcări, se pot produce avalanșe, care să angreneze straturile instabile din partea superioară, peste structurile mai vechi și dure de din vechiul strat, riscul fiind amplificat în zonele cu depozite mai consistente.
La altitudini mai mici de 1800 m, zăpada umezită în zilele precedente se va stabiliza treptat datorită scăderii temperaturilor, iar precipitațiile prognozate va îngreuna suplimentar stratul. Pe pantele înclinate, din zona 1500-1800 m, izolat spontan, dar mai ales la supraîncărcări, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii, în special la altitudini de peste 1500 m. 

În munții Rodnei, RISC 3 - ÎNSEMNAT. La peste 1800 m, la suprafață se găsește un strat instabil de zăpadă proaspătă, ce depășește local 15-20 cm, peste care se vor mai depune în continuare câțiva centimetri de zăpadă. Acest strat este depus peste stratul vechi, umezit și instabil în partea sa superioară, dar care se va consolida treptat odată cu răcirea vremii. Mai ales la supraîncărcări, dar izolat și spontan, stratul instabil de la suprafață poate aluneca peste stratul vechi, pe pantele suficient de înclinate, ducând la declanșarea de avalanșe medii.
Sub 1800 m, temperaturile vor fi predominant negative, iar zăpada umedă se va consolida treptat, existând totuși riscul formării unor pelicule de gheață în strat. Pe pantele înclinate, mai ales la supraîncărcări, stratul de la suprafață poate aluneca peste straturile mai vechi și mai dure, ducând astfel la declanșarea de avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii, riscul fiind amplificat în zonele cu depozite mai însemnate.

În munții Parâng-Șureanu, RISC 3 - ÎNSEMNAT. La peste 1800 m, scăderea temperaturilor la valori negative va duce la consolidarea zăpezii umezite din partea superioară a stratului, iar deasupra se va adăuga un nou strat de zăpadă, ce poate atinge pe alocuri 10-15 cm. Intensificările vântului vor favoriza formarea de noi plăci de vânt, iar în zonele adăpostite de depozite mai însemnate. Stratul instabil din partea superioară a zăpezii, cumulat cu zăpada proaspătă așteptată poate aluneca peste cel vechi izolat spontan, dar mai ales la supraîncărcări, ducând la declanșarea unor avalanșe de dimensiuni mici și medii pe pantele mai înclinate.
La altitudini mai mici de 1800 m, stratul de zăpadă umezit în zilele precedente se va consolida datorită răcirii vremii, iar precipitațiile prognozate îl va îngreuna suplimentar. Pe pantele înclinate, izolat spontan, dar mai ales la supraîncărcări, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii, în special la altitudini de peste 1500 m. 

 

 

Ştiri Recomandate

Loteria Română ANUNȚĂ: Report URIAȘ! Un român este MULT MAI BOGAT

Duminica, 9 mai, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 si Super Noroc, dupa ce la...

DRONE-SPION ale SUA, la granițele Rusiei. S-au comportat CIUDAT

Armata Statelor Unite a trimis la granițele Rusiei din Marea Neagră două vehicule aeriene fără pilot RQ-4A Global...

Au jucat ”ruleta rusească” cu avioane Mirage

În Franța este pe cale să ibucnească un scandal uriaș în care sunt implicați orițeri de rang înalt dintr-una dintre...

Varianta indiană a SARS-CoV-2. Marea Britanie se MOBILIZEAZĂ

Responsabilii sanitari britanici au inclus vineri varianta indiană a coronavirusului SARS-CoV-2 în rândul...

Microsoft: Datele clienților din UE nu mai pleacă nicăieri

Clienţii comerciali sau cei din sectorul public din Uniunea Europeană (UE) ai Microsoft vor putea să proceseze şi...

Ungaria și Croația își recunosc reciproc certificatele de vaccinare

Ungaria şi Croaţia au căzut de acord că îşi vor recunoaşte reciproc certificatele de vaccinare şi că toţi cei care...

Persoane vulnerabile. Raluca Turcan: Statul trebuie să îi privească integrat

Categorii întregi de persoane vulnerabile nu mai pot fi sprijinite doar de sistemul de asistenţă socială de stat, ci...

Salariile acestor militari cresc de mâine. Precizări de la MApN

Legea privind statutul rezerviștilor voluntari, care prevede, printre altele, creșterea remunerației acordate în...

Curs valutar | Actualizat la 07-05-2021
EUR flag1 EUR = 4.9262 RON
USD flag1 USD = 4.0800 RON
GBP flag1 GBP = 5.6770 RON
CHF flag1 CHF = 4.4941 RON
AUD flag1 AUD = 3.1708 RON
DKK flag1 DKK = 0.6625 RON
CAD flag1 CAD = 3.3476 RON
HUF flag1 HUF = 0.0137 RON
JPY flag1 JPY = 0.0374 RON
NOK flag1 NOK = 0.4911 RON
SEK flag1 SEK = 0.4854 RON
XAU flag1 XAU = 238.7720 RON
Monede Crypto
1 BTC = 238854.54RON
1 ETH = 14508.77RON
1 LTC = 1436.81RON
1 XRP = 6.58RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 1.67% p.a.
ROBOR:
3 luni: 1.59%
6 luni: 1.68%
12 luni: 1.75%
EURIBOR:
3 luni: -0.5320 %
6 luni: -0.5130 %
12 luni: -0.4830 %