Autoritățile, sub lupa Finanțelor. Ce le transmite ministrul Nazare
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Ţinta de deficit bugetar pentru acest an este 7,16% din PIB, pe cash.
Ţinta de deficit bugetar pentru acest an este 7,16% din PIB, pe cash.
Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, subliniază, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că ordonatorii de credite trebuie să menţină o atitudine prudentă în ceea ce priveşte volumul cheltuielilor bugetare chiar dacă execuţia din primele patru luni ale anului 2021 continuă trendul pozitiv înregistrat de la începutul anului.

În perioada ianuarie - aprilie 2021, veniturile Bugetului General Consolidat au însumat 118,39 miliarde de lei, cu 20,6% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Majoritatea categoriilor de încasări au înregistrat evoluţii nominale pozitive, cele mai pronunţate înregistrându-se în cazul TVA, contribuţiilor de asigurări, fondurilor europene şi impozitelor pe proprietate, potrivit datelor publicate joi de ministerul de resort.

"Este în continuare nevoie de disciplină şi fac apel la toţi ordonatorii de credite să menţină o atitudine prudentă în ceea ce priveşte volumul cheltuielilor bugetare.(...) Avem o creştere a veniturilor însoţită de o creştere a investiţiilor, concomitent cu o majorare accentuată a ponderii proiectelor finanţate din fonduri nerambursabile, la 52,3% din totalul cheltuielilor pentru investiţii. Cheltuielile totale au crescut cu 11,3%, în special datorită creşterii semnificative a cheltuielilor de investiţii, în timp ce celelalte cheltuieli, inclusiv cele de personal, au avut un ritm mai lent de creştere, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Deficitul bugetar scade cu 0,73 pp din PIB faţă de primele patru luni ale anului 2020", scrie ministrul Finanţelor.

Citește și: LISTA relaxărilor de la 1 iulie

Cheltuielile pentru investiţii în primele patru luni ale anului au fost în valoare de 13,13 miliarde de lei, în creştere cu 3,17 miliarde de lei (+31,8%) comparativ cu perioada similară a anului trecut (9,96 miliarde lei). Mai mult de jumătate din acestea au fost finanţate din fonduri externe nerambursabile.

Potrivit datelor MF, deficitul bugetului general consolidat a urcat la 1,81% din Produsul Intern Brut (PIB), după patru luni din acest an, în creştere semnificativă faţă de primele trei luni, când execuţia bugetară s-a încheiat cu un deficit de 1,28% din PIB.

Execuţia bugetului general consolidat în primele patru luni ale anului 2021 s-a încheiat cu un deficit de 20,70 miliarde de lei, în scădere faţă de deficitul de 26,82 miliarde de lei (2,54% din PIB), înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2020.

Măsurile cu caracter excepţional pentru diminuarea efectelor negative ale pandemiei Covid-19 asupra economiei au continuat, generând plăţi cu caracter excepţional în valoare de 4,91 miliarde de lei.

Ţinta de deficit bugetar pentru acest an este 7,16% din PIB, pe cash.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel