Austria. Se pregătește o REVOLUȚIE în sectorul financiar
22 feb, 10:21, de  Mara Ivan
Noul CEO al Erste Bank Oesterreich, Gerda Holzinger-Burgstaller, vrea să revoluţioneze sectorul financiar austriac, prin introducerea unui sistem de cote pentru a sparge plafonul de sticlă care ţine Austria la coada clasamentului în ceea ce priveşte accesul femeilor la posturile de conducere, transmite AFP.
Oricum, este intenția șefului unei bănci importante
Oricum, este intenția șefului unei bănci importante


În centrul Europei, puternicul sector bancar rămâne un bastion masculin: în Austria, doar 12% din companiile financiare sunt în prezent conduse de femei.

Numită în funcţie la 1 ianuarie, noul CEO de la Erste Bank Oesterreich este o excepţie: la 42 de ani este la conducerea unei instituţii cu o vechime de 200 de ani care are 2.500 de angajaţi şi peste un milion de clienţi. "Nu mai ţin mine de câte ori am participat la reuniuni în care eram singura femeie", spune Gerda Holzinger-Burgstaller într-un interviu pentru AFP de la sediul grupului bancar austriac.

Noul CEO subliniază că la fiecare etapă a ascensiunii sale profesionale a fost nevoită să se confrunte cu aceleaşi prejudecăţi. "Atunci când un bărbat devine director, nu este întrebat cum intenţionează să concilieze viaţa privată cu cea profesională", subliniază Gerda Holzinger-Burgstaller, surprinsă de faptul că a trebuit să răspundă la acest gen de întrebări cu prilejul interviurilor. "Primele întrebări au legătură de faptul că sunt femeie. Abia ulterior vin întrebările cu privire la strategia mea sau care sunt obiectivele mele pentru firmă", precizează Gerda Holzinger-Burgstaller.

În Austria, femeile sunt presate de societate să rămână acasă odată cu venirea primului copil. Aproape o treime dintre femeile din Austria sunt casnice, potrivit cifrelor oficiale. Iar când reiau lucrul, deseori femeile lucrează în regim parţial.

Rezultatul, situaţia femeilor pe piaţa muncii se deteriorează. În clasamentul 'Women in Work' realizat de firma de consultanţă PwC, ţara ocupa în anul 2018 locul 25 din cele 33 de state membre ale OECD. Comparativ, în anul 2013 se situa pe locul 13.

Prevenirea sexismului este o necesitate deoarece "o mai mare diversitate aduce noi idei pentru a rezolva problemele", spune Gerda Holzinger-Burstaller. "În consiliul nostru de administraţie există o egalitate între numărul femeilor şi bărbaţilor şi avem drept obiectiv generalizarea acestei egalităţi la nivelul întregii firme", a explicat noul director general de la Erste Bank Oesterreich.

Cum poate fi atins acest obiectiv?

În primul rând, Erste Bank a conceput oferte de angajare neutre cu privire la gen şi are grijă să le ilustreze cu fotografiile unor femei. De asemenea, banca invită în mod expres femeile să candideze la posturile de conducere. Pentru a merge mai departe, trebuie introdus un sistem de cote, crede Gerda Holzinger-Burgstaller. "Este un instrument util pentru o evoluţie", apreciază Gerda Holzinger-Burgstaller.

În cazul Erste Bank, o cotă de 40% pentru femei în funcţii de conducere a fost introdusă deja, chiar dacă legea nu cere acest lucru. "Firma este gata, eu sunt dovada. Suntem aici pentru a rămâne. Unul dintre obiectivele mele este ca o femeie să nu mai fie niciodată singură într-o sală de reuniune", spune Gerda Holzinger-Burgstaller.

Citește și Elveția arată lumii cum se iese din criză. Care este ”secretul”

Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene. 47.400 de angajaţi deservesc 16,1 milioane de clienţi în cadrul a 2.230 de filiale din 7 ţări (Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia). La sfârşitul trimestrului III 2020, Erste Group deţinea active totale în valoare de 272 miliarde de euro.

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private şi a băncilor de locuinţe. 

Ştiri Recomandate

Noile criterii de carantinare. Alexandru Rafila: Există foarte mari discrepanțe

"Cred că acest ordin nu a fost elaborat împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică, ci mai degrabă a fost...

Spionajul SUA știe TOTUL. Ce vrea, de fapt, Rusia lui Putin

Rusia 'nu doreşte un conflict direct' cu Statele Unite, chiar dacă 'va continua să destabilizeze Ucraina', au...

Contractul individual de muncă. Raluca Turcan: A fost modificat

Modelul cadru al contractului individual de muncă a fost modificat, astfel că angajatorul trebuie să informeze...

AVEREA prințului Philip. Câți bani lasă MOȘTENITORILOR săi

Prinţul Philip, ducele de Edinburgh, decedat pe 9 aprilie, la vârsta de 99 de ani, lasă în urma sa o avere estimată...

Tranzacţii de peste 44 de milioane de lei, marţi, la Bursa Bucureşti

Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi indicii şedinţa de tranzacţionare de marţi, cu o valoare a...

Joe Biden iese la ”atac” în plină criză. Ce i-a transmis lui Putin

Preşedintele american Joe Biden i-a propus marţi omologului său rus Vladimir Putin, în cursul unei convorbiri...

GRIPA aviară lovește din nou! La o fermă din estul Ungariei

Autoritatea Sanitară Veterinară din Ungaria (NEBIH) a anunţat marţi că a descoperit virusul gripei aviare la o fermă...

Rusia, ANUNȚ OFICIAL: Am deplasat două ARMATE și multe AVIOANE

Rusia a anunţat marţi transferul a două armate şi trei unităţi aeropurtate la frontiera de vest a Federaţiei pentru...

Curs valutar | Actualizat la 14-04-2021
EUR flag1 EUR = 4.9225 RON
USD flag1 USD = 4.1367 RON
GBP flag1 GBP = 5.6963 RON
CHF flag1 CHF = 4.4720 RON
AUD flag1 AUD = 3.1519 RON
DKK flag1 DKK = 0.6619 RON
CAD flag1 CAD = 3.2862 RON
HUF flag1 HUF = 0.0137 RON
JPY flag1 JPY = 0.0378 RON
NOK flag1 NOK = 0.4857 RON
SEK flag1 SEK = 0.4826 RON
XAU flag1 XAU = 229.6754 RON
Monede Crypto
1 BTC = 261623.15RON
1 ETH = 9448.14RON
1 LTC = 1090.52RON
1 XRP = 7.27RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 1.67% p.a.
ROBOR:
3 luni: 1.61%
6 luni: 1.68%
12 luni: 1.74%
EURIBOR:
3 luni: -0.5380 %
6 luni: -0.5170 %
12 luni: -0.4900 %