Aurescu reacționează la mișcările de trupe ale Rusiei. Ce s-a discutat la ședința NATO
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Miniştrii afacerilor externe şi ai apărării aliaţi au adoptat o Declaraţie comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care au decis încheierea Misiunii Resolute Support şi retragerea forţelor aliate începând cu 1 mai 2021.
Miniştrii afacerilor externe şi ai apărării aliaţi au adoptat o Declaraţie comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care au decis încheierea Misiunii Resolute Support şi retragerea forţelor aliate începând cu 1 mai 2021.
Şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, a exprimat preocuparea ţării noastre pentru desfăşurarea de trupe şi echipamente ale Rusiei în Crimeea, la frontiera estică a Ucrainei şi, în general, în Marea Neagră.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, ministeriala mixtă NATO (miniștrii de externe și ai apărării din statele membre) a avut loc în contextul încheierii analizei administrației Biden cu privire la viitorul prezenţei militare a SUA şi aliate în Afganistan, precum şi al evoluţiilor îngrijorătoare de securitate din Vecinătatea Estică.

"Partea română (...) a evidenţiat angajamentul de lungă durată al României pentru stabilitatea şi securitatea Afganistanului şi a subliniat necesitatea luării în considerare a intereselor de securitate ale Aliaţilor şi ale Afganistanului, precum şi importanţa menţinerii solidarităţii şi unităţii NATO", informează un comunicat al MAE.

Pe acest fond, urmare discuţiilor aliate, miniştrii afacerilor externe şi ai apărării aliaţi au adoptat o Declaraţie comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care au decis încheierea Misiunii Resolute Support şi retragerea forţelor aliate începând cu 1 mai 2021.

În contextul discuţiilor, a fost abordată şi situaţia de securitate recent creată în Vecinătatea Estică. Miniştrii de externe şi ai apărării din statele membre NATO au exprimat îngrijorarea privind evoluţiile recente şi creşterea semnificativă a prezenţei trupelor militare ruse în Crimeea ilegal ocupată şi la frontiera de est a Ucrainei.

"Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu (...) a exprimat preocuparea României pentru desfăşurarea de trupe şi echipamente ale Rusiei în Crimeea, la frontiera estică a Ucrainei şi, în general, în Marea Neagră. De asemenea, a subliniat necesitatea evaluării atente de către Alianţă a situaţiei de securitate şi, mai ales, a implicaţiilor acesteia asupra securităţii euroatlantice, precum şi a continuării măsurilor de asigurare a descurajării şi apărării în regiunea Mării Negre", se menţionează în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Greciei, pesimistă cu privire la anul 2024

Banca Greciei a înrăutăţit estimările privind anul în...

România va avea cea mai modernă fabrică de pulberi din UE

Premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit duminică seara...

Sprijin financiar uriaș al Băncii Mondiale pentru Egipt

Egiptul se confruntă cu o criză de valută și cu deficite...

Reclamele vor fi interzise în anumite spații publice

În curând se va interzice montarea reclamelor pe anumite...

România, ”campioana europeană” la inflație

Datele publicate de Eurostat indică o scădere a ratei...

Un altfel de Santoniri. Există o varianta și mai scumpă

Pentru turiștii în căutare de o experiență unică, o nouă...

Sotheby’s sparge tiparele! Licitație de ceasuri ... atipice

Pe 11 aprilie, Sotheby's sparge tiparele oferind spre...

Companiile de ridesharing își pierd privilegiile

Guvernul României urmează să impună aceleași cerințe pe...

Ce este ClimateGPT și la ce servește

Înființat de o organizație care pune în aplicare...


pixel