Atacurile cibernetice periculoase din Orientul Mijlociu s-au intensificat
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Activitatea cibernetică periculoasă, originară din zona Orientului Mijlociu, s-a intensificat în ultimele săptămâni, unul dintre pericole fiind ZeroClear, informează SonicWall, compania de securitate care protejează peste un milion de reţele din întreaga lume. 

"Având în vedere descoperirile recente, sfătuim companiile să ia măsuri suplimentare de protecţie în faţa ameninţărilor cibernetice în special împotriva atacurilor de tip spear-phishing, DDoS, ransomware şi a celor de tip wiper, acestea din urmă fiind cele mai utilizate asupra vecinilor Iranului. Aceste tipuri de atacuri, concepute pentru a detecta slăbiciunile umane şi/sau din reţelele informatice, ar putea pătrunde, în cele din urmă, prin cele mai puternice şi de încredere sisteme de protecţie ale unei ţări, în ceea ce ar fi un atac cibernetic istoric", susţine Bill Conner, CEO al SonicWall.

Sistemul de operare Windows 7 devine un risc. Ce s-a întâmplat

Potrivit unui comunicat de presă al companiei de securitate cibernetică, în ultima perioadă, au fost monitorizate activ grupurile APT33, APT34, APT35, APT39, fapt care a dus la identificarea apariţiei şi răspândirii troianului ZeroClear, dar şi a altor programe distructive.

"Grupurile de mai sus sunt concentrate în principal pe sisteme informatice financiare, energetice, de telecomunicaţii, industriale şi de controlul datelor (SCADA/ICS). Recent, APT33, cel mai puternic grup cibernetic al Iranului, a fost descoperit sondând sistemele de control fizic utilizate în unităţile de producţie şi distribuţie a energiei electrice, producţie şi rafinării, folosind atacuri de tip password spraying pentru a încerca accesarea frauduloasă a unor conturi, prin folosirea unor parole comune. APT33 este un grup suspect de ameninţare cibernetică, de origine iraniană, care efectuează operaţiuni încă din 2013. De-a lungul timpului, grupul a vizat organizaţii din mai multe industrii, manifestând un interes deosebit în aviaţie şi sectoarele energetice", explică specialiştii.

În acelaşi timp, troianul ZeroClear este un virus care şterge hard-disk-ul, iar atunci când este executat va încerca să suprascrie Master Boot Record (MBR) şi partiţiile de disc pe computerele cu sistem de operare Microsoft Windows.

"Spear phishing este un email sau o comunicare electronică frauduloasă care are drept ţintă o anumită persoană, business sau organizaţie. Deşi, de obicei, obiectivul unui astfel de email este furtul de date în scopuri infracţionale, în cazul spear-phishing, atacatorii pot avea şi intenţia să instaleze malware pe computerul-ţintă", explică Tudor Florescu, sales engineer la SonicWall.

SonicWall a fost înfiinţată în urmă cu 27 de ani, iar în prezent soluţiile de detectare şi prevenire în timp real, dezvoltate de către companie şi premiate la nivel internaţional, securizează peste un milion de reţele de afaceri şi de telefonie mobilă, precum şi e-mailurile, aplicaţiile şi datele existente în aceste reţele din mai mult de 215 de ţări şi teritorii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Cine se află în spatele mărcii de pantofi Jacques Solovière?

Jacques Soloviere. Un nume care te duce cu gândul la un...

Legea ANL a suferit schimbări majore

Legea ANL a fost recent modificată substanțial.

Ora adevărului pentru patru din cei Șapte Magnifici

Tesla, Meta, Microsoft și Alphabet își vor publica,...

Rețeaua energetică a Ucrainei, mutilată

Sectorul energetic ucrainean a fost extrem de afectat în...

2023, an record pentru încălzirea oceanelor

Potrivit raportului Copernicus, temperatura medie a...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Michelin mută fabrica din Polonia la Zalău

Compania producătoare de anvelope Michelin va muta la...

Gazoductul Balticconnector a fost repus în funcțiune

O conductă de gaz din Marea Baltică, care a fost ruptă...


pixel