Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Țarul Putin este acum mai puternic ca oricând
19 ian, 19:36, de  Oana Pavelescu
Vladimir Putin după anunțul supriză legat de demisia guvernului condus de Dmitri Medvedev și-a netezit calea către un nou mandat la conducerea Rusiei. Acum, un consiliu consultativ va sugera modificări ale constituției care vor slăbi aproape sigur poziția următorului președinte și va consolida funcția de prim-ministru.
Vladimir Putin în timpul celei mai recente întâlniri cu europeni și africani pe tema libiană
Vladimir Putin în timpul celei mai recente întâlniri cu europeni și africani pe tema libiană

Nu este nevoie de un Machiavelli pentru a vedea ce se întâmplă din punct de vedere politic: reducerea rolului potențial de prim-ministru la expirarea mandatului său prezidențial este doar o modalitate prin care Putin își poate prelungi domnia. Va fi apogeul a ceea ce oamenii care planifică strategii împotriva Rusiei au prezis de ani buni: Vladimir Putin va fi țarul tuturor rușilor pentru încă un deceniu și mai mult. Numai sănătatea pare să schimbe cursul pe care navighează acum, este de părere analistul James Stavridis, într-un articol scris pentru Bloomberg.

Întrebările pentru SUA și aliații săi globali sunt clare: Ce înseamnă asta pentru marea strategie a Rusiei? Cum pot construi un modus vivendi cu Putin și Rusia?

La fel ca președintele Xi Jinping din China, Putin a putea să modeleze evenimentele și să rămână la putere pe termen nelimitat. Acest lucru va putea însemna că multe dintre prioritățile personale ale lui Putin își vor pune amprenta asupra conducerii politice a rusiei. Una dintre acestea a fost de a pune mari presiuni asupra venicilor slabi în încercarea de a creea o zonă tampon în jurul Rusiei.

Aceste presiuni se vor exercita în continuare asupra Ucrainei, Georgiei, Bielorisiei cât și a statelor din Asia Centrală, care vor trebui să se alăture în aranjamente vamale impuse de Rusia dar și presiuni politice exercitate de Putin.

Putin va căuta să își consolideze și mai mult poziția câștigată în Orientul Mijlociu. Probabil că va aborda Iranul cu o ofertă pentru a-și media conflictul cu Occidentul, dar în condiții favorabile Rusiei în ceea ce privește zăcămintele de petrol.

Putin știe că are nevoie de bani pentru a menține populația rusă mulțumită ceea ce îl va determina să nu-și asume reconstrucția Siriei, ceea ce va fi foarte dezamăgitor pentru Bashar al Assad. Liderul de la Kremlin în schimb va lucra la relațiile cu la prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammad Bin Salman, pentru a găsi banii pentru a face acest lucru.

Vladimir Putin a deschis cutia Pandorei. Rusia, la o nouă răscruce

Noua sa situație îi va permite să lucreze îndeaproape cu următoarea generație de lideri ai Golfului și din Iran.

Putin și Xi vor putea lucra acum la strîngerea și mai mult a relațiilor dintre ei, relații care oricum sunt mai mult decât cordiale. Din punct de vedere militar, cele două state colaborează mai bine ca niciodată dacă e să luăm în considerare recentele exerciții navale comune din Oceanul Indian, Marea Baltică și Pacificul de Vest.

Putin va continua să creeze rupturi din ce în ce mai mari între SUA și aliații NATO. Acesta va întări legăturile cu Turcia, atât comerciale cât și în privința serviciilor secrete. Rusia va folosi rețelele de socializare ca armă pentru a submina încrederea publicului în alianță, va semăna neînțelegeri între aliați și va convinge SUA că europenii nu își fac partea lor de treabă.

Această mișcare consolidează strategia lui Putin de a face investiții în apărare, în înaltă tehnologie, potențial cea mai periculoasă pentru SUA. Acestea includ o nouă linie de rachete hipersonice de croazieră concepute pentru a depăși orice sistem american de apărare împotriva rachetelor; submarine silențioase înarmate cu torpile cu energie nucleară; și o gamă puternică de arme cibernetice care ar putea ataca rețeaua electrică din SUA și rețelele financiare.

Ar trebui să recunoaștem că Putin se va confrunta cu provocări ca orice alt lider, iar problemele proprii se vor amplifica probabil în viitor. De exemplu, aparenta lipsă a unui plan de ieșire în Siria, incapacitatea de a-și diversifica propria economie departe de dependența de exportul de petrol, investițiile masive în armată în timp ce-și supăra propriul popor cu reduceri de pensii, așteptările unora dintre aliații săi cu privire la finanțări din Rusia cât și costul continuu al ocupării de tgeritorii din Georgia și Ucraina.

Rusia va continua să aibă un singur conducător iar cel mai grav lucru este că Putin respinge democrația ca valoare umană, o caracteristică ce a dus totdeauna la dezastru, un exemplu fiind chiar fosta Uniune Sovietică.

Ştiri Recomandate

Valdis Dombrovskis

CE trece la fapte și recomandă lansarea procedurii pentru deficit excesiv împotriva României

Comisia Europeană va recomanda săptămâna viitoare lansarea procedurii pentru deficit excesiv împotriva...

Comisia Europeană trage un semnal de alarmă

Analiză. Cauzele majore pentru lipsa forței de muncă în România

Schimbările demografice şi migraţia au un impact semnificativ asupra dinamicilor pieţei forţei de muncă, apreciază...

"CFR" SA a lansat în SICAP două licitaţii cu o valoare financiară estimativă de 55,3 milioane de lei

CFR SA a lansat două licitații. Ce valoare financiară au

Compania Naţională de Căi Ferate "CFR" SA a lansat în SICAP două licitaţii cu o valoare financiară estimativă...

Banca Naționala a României

BNR: Ţinta pentru creditele neperformante este de 3,5% în 2020

Ţinta pentru creditele neperformante este de 3,5% în 2020, iar ritmul de scădere va fi mai lent anul acesta, a...

Sectorul bancar este expus la potenţialele efecte negative provocate de majorarea spreadurilor aferente datoriei publice

Comisia Europeană: Sectorul bancar este expus la potenţiale efecte negative

Sectorul bancar este expus la potenţialele efecte negative provocate de majorarea spreadurilor aferente datoriei...

Costurile anulării JO 2020 ar fi uriașe

Coronavirus Covid-19. Olimpiada de la Tokyo, pusă sub semnul întrebării

Olimpida de la Tokyo se află la mai puțin de 5 luni distanță iar rapiditatea cu care se răspândește covid-19...

Unul dintre cei mai longevivi actori de la Hollywood, Kirk Douglas, s-a sins din viață la începutul lunii februarie, la vârsta de 103 ani

Kirk Douglas nu i-a lăsat lui Michael nici măcar un dolar. Cine beneficiază de avere

Unul dintre cei mai longevivi actori de la Hollywood, Kirk Douglas, s-a sins din viață la începutul lunii...

Sediul BNR

Coronavirus. BNR, pregătită pentru eventualitatea unei crize

Există bănci care au un plan foarte detaliat şi foarte uşor de aplicat în cazul unei epidemii de coronavirus,...

Curs valutar | Actualizat la 26-02-2020
EUR flag1 EUR = 4.8074 RON
USD flag1 USD = 4.4186 RON
GBP flag1 GBP = 5.7166 RON
CHF flag1 CHF = 4.5312 RON
AUD flag1 AUD = 2.9024 RON
DKK flag1 DKK = 0.6434 RON
CAD flag1 CAD = 3.3222 RON
HUF flag1 HUF = 0.0142 RON
JPY flag1 JPY = 0.0400 RON
NOK flag1 NOK = 0.4708 RON
SEK flag1 SEK = 0.4539 RON
XAU flag1 XAU = 234.1367 RON
Monede Crypto
1 BTC = 39448.69RON
1 ETH = 987.34RON
1 LTC = 272.10RON
1 XRP = 1.02RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 2.36% p.a.
ROBOR:
3 luni: 2.95%
6 luni: 3.08%
12 luni: 3.17%
EURIBOR:
3 luni: -0.4170 %
6 luni: -0.3580 %
12 luni: -0.2950 %