Țările europene cer Uniunii Europene să reglementeze stablecoins
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
PE a aprobat Mecanismul de redresare și reziliență
PE a aprobat Mecanismul de redresare și reziliență
Germania, Franţa, Italia, Spania şi Olanda şi-au exprimat vineri sprijinul faţă de obiectivul Comisiei Europene de a elabora o reglementare pentru criptomonedele garantate cu active, cum ar fi "stablecoin" (monedele stabile), conform unui proiect comun de declaraţie consultat de Reuters.

"Stablecoins" sunt diferite de activele speculative precum Bitcoin. Cu toate acestea, organismele de reglementare au anunţat că vor urmări cu foarte mare atenţie evoluţiile la nivel global şi vor emite recomandări.

Cele cinci ţări susţin că nu ar trebui permis ca "stablecoins" să opereze în UE până când nu sunt rezolvate problemele legale şi dificultăţile legate de supervizare şi reglementare.

Discuţiile privind "stablecoins" au apărut anul trecut, după ce reţeaua socială Facebook a anunţat că intenţionează să introducă o nouă criptomonedă, denumită Libra, în cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul plăţilor digitale. Facebook preciza că Libra va fi susţinută de active reale, cum sunt depozitele bancare şi obligaţiunile guvernamentale, în ideea de a fi mai stabilă decât alte criptomonede, precum bitcoin.

Rusia cere clarificări din partea Germaniei, în cazul lui Navalnîi

Dar băncile centrale şi autorităţile de reglementare financiară se tem că Libra ar putea destabiliza politica monetară, ar putea facilita spălarea banilor şi ar putea eroda viaţa privată a utilizatorilor. Unele ţări au ameninţat că vor bloca Libra.

Cadrul de reglementare al UE pentru "stablecoin" ar trebui să prezerve suveranitatea monetară a blocului comunitar, să protejeze consumatorii şi să rezolve riscurile, susţin oficialii din Germania, Franţa, Italia, Spania şi Olanda.

În decembrie, miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană au anunţat că monedele digitale private, cum ar fi Libra de la Facebook, nu ar trebui permise în UE până când riscurile pe care le prezintă nu sunt clar remediate.

Anunţul confirmă linia dură a blocului comunitar faţă de Libra, în condiţiile în care autorităţile globale de reglementare au criticat moneda din cauza posibilului impact asupra sistemului financiar.

"Niciun aranjament global privind o monedă stabilă nu ar trebui să înceapă să opereze în Uniunea Europeană până când dificultăţile legale, de supervizare şi cele legate de reglementare nu sunt identificate adecvat şi rezolvate", se arată în declaraţia comună a miniştrilor de Finanţe din UE.

Aceştia au precizat că ar putea lua în considerare regulile blocului comunitar pentru a reglementa cripto-activele şi monedele stabile ca parte a unui plan global. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel