Arde la buzunare! Cât va costa întreținerea pentru 2 sau 3 camere
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Dacă așa va fi, va fi jale mare
Dacă așa va fi, va fi jale mare
Se va elimina sau nu subvenția de căldură pentru bucureșteni? Este, poate întrebarea zilei. Alături, desigur, de multe alte întrebări, fără un răspuns coerent, ci doar bâlbăieli și un dans al cuvintelor dintr-un colț în altul. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, o dă cotită și spune că totul depide de Guvern. Analiștii consideră însă că subvenția va fi eliminată, ceea ce înseamnă că, potrivit calculelor, creşterile de preţ ar fi de circa 365%.

Discuțiile despre subvențiile la căldură pe timp de iarnă se poartă aproape în fiecare an. Uneori încep mai devreme, prin august, dacă nu chiar la sfârșitul lunii iulie, în funcție de contextul politic. Acum, discuțiile s-au aprins în prag de septembrie.  

Întrebat dacă preţul gigacaloriei va fi mai mare şi întreţinerea mai scumpă în această iarnă, primarul Capitalei, Nicușor Dan, nu a negat, preferând un răspuns evaziv. "Răspunsul la această întrebare depinde de răspunsul” altor instituții, precum Romgaz, Guvern, a spus edilul. Dar are Primăria București bani de subvenții? "Haideți să vedem discuţia din Consiliul General. În plus, răspunsul depinde și de rectificarea bugetară", a amintit Nicușor Dan. 

Specialiştii spun însă lucrurilor pe nume, susținând că este foarte probabil ca subvenţa să fie eliminată, potrivit legii, mai ales că acest lucru a fost amânat de doi ani. "În prezent, există o lege care a fost prorogată, eliminarea subvenţiilor trebuia să se realizeze în urmă cu doi ani de zile. Deci, practic, începând cu această iarnă, conform legislaţiei, ar trebui să fie eliminată subvenţia, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă. 

Citește și Nicușor Dan nu știe ce se va întâmpla cu PREȚUL GIGACALORIEI. Depinde

Potrivit precizărilor sale, în momentul de faţă, ”aproximativ 565.000 de apartamente plătesc gigacalorie subvenţionată care e semnificativă la Bucureşti", a menționat expertul la Antena 3. ”În cazul în care subvenţiile la gigacalorie nu ar mai exista, factura la întreţinere ar putea fi şi de trei ori mai mare”, a avertizat el.

Cât va fi întreținerea

"Dacă s-ar elimina, creşterile de preţ ar fi de circa 365%, din calculele noastre. Concret, acest lucru ar însemna că un apartament de două camere ar sări plata la nivelul unui an cu energia termică de la 1000 de lei pe an la circa 3.600 de lei pe an.

La un apartament de trei camere, de la 1.300 de lei pe an la aproximativ 5.000 de lei. Pentru un apartament cu patru camere, de la 1.700 de lei pe an la aproximativ 6.000 de lei pe an cu încălzirea", a mai estimat Dumitru Chisăliţă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...


pixel