Anunțul Nuclearelectrica. Ce se întâmplă cu Unitatea 1
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Centrala nucelară de la Cernavodă
Centrala nucelară de la Cernavodă
Unitatea 1 a CNE Cernavodă va funcţiona la putere redusă, începând de sâmbătă, de la ora 1:00, în vederea efectuării unor lucrări de reparaţie la un echipament din partea clasică, a anunţat, vineri, SN Nuclearelectrica SA.

Reducerea de putere este necesară deoarece lucrările nu se pot executa cu unitatea la putere nominală, precizează reprezentanţii Nuclearelectrica într-un comunicat remis AGERPRES.

După finalizarea activităţilor, Unitatea 1 va reveni la putere nominală.

Gazprom, suspectat că manipulează prețul gazului. Europenii nu sunt hotărâți cum să reacționeze

"Reducerea de putere controlată şi realizarea lucrărilor sunt pregătite şi organizate conform procedurilor aprobate pentru a se efectua în deplină siguranţă", se menţionează în comunicat.

Centrala nuclearoelectrică Cernavodă asigură funcţionarea în siguranţă a Unităţilor nucleare 1 şi 2, fiecare cu o putere instalată de producţie de 700 MW. Cele două reactoare de la Cernavodă asigură aproximativ 20% din necesarul de energie al României.

Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost pusă în operare comercială la data de 2 decembrie 1996, iar Unitatea 2 la data de 28 septembrie 2007. 

Autoritățile au în plan realizarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, care vor dubla capacitatea nucleară a României, va avea loc în 2024. Startul licitaţiilor şi al primelor lucrări pentru megainvestiţia care va genera 9.000 de locuri de muncă se dă în toamna acestui an.

Nuclearelectrica (SNN) acoperă, prin cele două reactoare funcţionale de la Cerna­vodă, circa 20% din producţia de energie a Ro­mâniei.

„Construcţia efectivă durează 72-78 de luni, asta în caz fericit, iar pentru a ajunge la mobilizarea de şantier trebuie să facem o serie de lucrări preproiect, de inginerie, pla­ni­ficare. Vrem să avem cât mai multă ingi­nerie. Asta ne oferă foarte puţin timp pentru finalizarea acestei faze. În 2024 va fi luată decizia finală şi se va da startul mobilizării de şantier“, a spus el.

Pentru dezvoltarea celor două reac­toa­re, dar şi pentru retehnologizarea Unităţii 1 şi pentru analiza unor alte oportunităţi de investiţii, la finalul anului trecut România a semnat cu SUA un acord pe o perioadă de 30 de ani, suma care ar urma să fie in­ves­tită în baza acestuia fiind de 8 miliarde de do­lari. În iunie, acordul a trecut de Parlament.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel